Ujevnt avvik

«Annerledes» er en ambisiøs bok. Ifølge forlaget er den også en annerledes bok. «Avvik» er også bokas nøkkelbegrep, det som skal samle boka. Sosiolog Per Solvang knytter begrepet til egen historie som hårløs punker og klassereisende bondestudent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig sneier han innom en rekke interessante og pirrende felter fra egen forskning, det som på norsk kan oversettes til funksjonshemningsstudier. Men på tross av forfatterens personlige og faglige investering sitter leseren likevel utilfredsstilt tilbake.

Ujevn essayistikk

Selv om boka består av 50 korte avsnitt, er det ikke vanskelig å plassere «Annerledes», nemlig i sjangeren «essay». Denne sjangeren er den olympiske grenen for unge fremadstormende akademikere og skribenter. Forfatteren skal ideelt sett utforske sitt tema, kretse det inn, gjerne med en personlig vri. Overraske og utfordre. Dette er ikke enkelt, og krever innsikt, mot og litterært talent.

På sitt beste tilfredsstiller «Annerledes» disse kravene, men i det store og hele framstår boka som ujevn og ufordøyd.

For å si det kort: Når forfatteren bruker sin egen historie, blir hans sosiologi banal - og når hans sosiologi blir spennende, forsvinner forfatteren. Ikke alltid, men svært ofte. Punken som eksempel kunne vært spennende, men drukner i en overflatisk analyse av fenomenet og av en uttværet historie om forfatterens musikerkarriere. Klassereisen er også et meget spennende tema, hvor forfatteren her blottstiller seg selv og ikke minst sine mindreverdighetskomplekser, for eksempel i avsnittet om de «pene pikene» i P2. Modig, men heller ikke her får sosiologien grepet om leseren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer