KLENODIUM: Kåre Sten Olafsen (til venstre) fant en søknad på en redaktørstilling fra 1945, signert forfatter Agnar Mykle, stilet til Dagbladet. Her med Dagbla'-veteran Gudleiv Forr, som slår fast: - Dette er helt ny kunnskap for meg.  Foto: Anders Grønneberg
KLENODIUM: Kåre Sten Olafsen (til venstre) fant en søknad på en redaktørstilling fra 1945, signert forfatter Agnar Mykle, stilet til Dagbladet. Her med Dagbla'-veteran Gudleiv Forr, som slår fast: - Dette er helt ny kunnskap for meg. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Ukjent brev signert Agnar Mykle funnet i «Fru Luna»

Skrev redaktørsøknad i mai 1945, men sendte den aldri til Dagbladet.

En gammel søknad til en redaktørpost i Dagbladet datert 19. mai 1945 signert forfatter Agnar Mykle, er kommet Dagbladet i hende.

- Dette har jeg aldri hørt om, sier Dagblad-veteran Gudleiv Forr om brevet som virkelig pirrer hans nysgjerrighet.

Ville vært 100 år Etterkrigsforfatteren Mykle har satt spor etter seg, ikke minst med bøkene «Lasso rundt fru Luna» og «Sangen om den røde rubin». Den siste ble gjenstand for rettslig forfølgelse midt på 1950-tallet.

At forfatteren, som ville vært 100 år i år, søkte på en utlyst redaktørjobb få dager etter at freden var et faktum i 1945, er ukjent for de fleste.

- Ja, dette er helt ny kunnskap for meg. Dette står det heller ikke noe om i Mykle-biografien til Anders Heger, sier den pensjonerte Dagblad-journalisten Gudleiv Forr - som har vært ansatt i avisa siden 1968.

Dagbladet 16. mai 1945 - Jeg fant annonsen Mykle har svart på. Den står på Dagbladets førsteside 16. mai 1945. Det kan godt være slik at Mykle trodde det var en redaktørstilling i et magasin under Dagbladets paraply. I de dagene søkte avisen etter både journalister og bud, så det var ikke rart om den selvbevisste Mykle også regnet med at det kunne være bruk for en redaktør, sier Forr og fortsetter:

- Annonseplasseringen ved siden av avisens logo kunne jo tyde på at dette var noe Dagbladet sto bak. Men det var det nok ikke.

Gudleiv Forr møter psykolog Kåre Sten Olafsen, som sitter på dette klenodiet, som han ønsker å overrekke til Dagbladet, eller eventuelt til Nasjonalbiblioteket.

Søknad i «Fru Luna» - På begynnelsen av 90-tallet fikk jeg boka «Lasso rundt fru Luna» av en slektning, Eiolf Børretzen, som en gang var redaktør av bladet Aktuell. Jeg leste Mykle i ungdommen, og satt den i bokhylla, sier Olafsen.

SØKNADEN: Søknad på redaktørjobb med bilde signert Agnar Mykle i 1945.
SØKNADEN: Søknad på redaktørjobb med bilde signert Agnar Mykle i 1945. Vis mer

Da han skulle låne bort boka, kom jobbsøknaden for en dag. Med iver og entusiasme skriver den 29-år gamle Mykle om seg selv, legger ved referanser og et bilde.

- Det kan være billedbladet Aktuell Mykle søker på. Bladet ble nemlig startet i 1945, og passer for så vidt til beskrivelsen i annonsen, sier Forr.

- Agnar Mykle søkte på mange jobber, og skrev en rekke brev om ideer han hadde til ledende figurer i landet, bl.a. til statsminister Gerhardsen, helseminister Evang, sosialminister Oftedal, justisminister O. C. Gundersen, og folk som arkitekt frode Rinnan og diplomaten Dag Bryn, sier Forr.

Han skrev også filmmanus og hadde en voldsom arbeidsiver. Mykle hadde en kolossal selvbevissthet og selvsikkerhet, sier Forr.

Oppsiktsvekkende Han synes den gamle søknaden er oppsiktsvekkende. Dagbladet ble stanset av tyskerne i 1943, og kom først ut en ukes tid etter fredsslutningen den 8. mai 1945, og da Mykle skrev søknaden 19. mai, var mye uklart om avisens videre skjebne.

- Dagbladet var på mange måter Mykles avis i de første etterkrigstiåra, og arkivet vårt er fullt av både artikler han skriver og intervjuer, sier Forr.

- Han var en stor polemiker og en vittig hund, som skåret ut av den kulturradikale holdning som også Dagbladet bekjente seg til. Philip Houm, Dagbladets eminente litteraturanmelder satte ham høyt, og betraktet «Lasso rundt fru Luna» som hans beste. Han fikk ord på seg for å være «pornograf». Som novelleforfatter var han om mulig enda større enn som romanforfatter, mener Gudleiv Forr.

Det puritanske 50-tall Romanen «Lasso rundt fru Luna» kom i 1954 og to år senere kom «Sangen om den røde rubin», som ble politianmeldt grunnet spenstige seksualskildringer. Boka ble forbudt i 1957, men en anke til Høyesterett førte til frikjennelse for forlag og forfatter. Saken er blitt stående som eksempel på det puritanske 50-tallet.

RØYKEPAUSE: Forfatteren Agnar Mykle tenner en sigarett, tatt i 1957 da rettssaken mot ham pågikk.
Foto: Sverre A. Børretzen / NTB Scanpix
RØYKEPAUSE: Forfatteren Agnar Mykle tenner en sigarett, tatt i 1957 da rettssaken mot ham pågikk. Foto: Sverre A. Børretzen / NTB Scanpix Vis mer

En av dem som kjenner til Mykles liv og forfatterskap, er forfatter og forlegger Anders Heger. Han forteller at Mykle skrev og sendte en rekke brev og søknader dette året.

- At han skrev en søknad på en redaktørstilling i Dagbladet, ville ikke være ikke forbausende. Han hadde en vanvittig selvtillit og en overbevisende tone i brevene han skrev. Han søkte også stillingen som kringkastingssjef i NRK, og en rekke slike søknader, sier Heger.

Heger beskriver Mykle som hyperaktiv, flink og intelligent, og som forfatter er han å regne blant de store i etterkrigstida.

Skildringer om sex - Han hadde en helt spesiell energi, og det å sende med bilde av seg selv i jobbsøknader, har jeg ti andre eksempler på.

- Han var en svært vakker mann og ville vel gjøre et godt inntrykk, sier Heger, og forsetter:

- Som forfatter var han en av sin generasjons virkelig store, og hadde stor påvirkning på en hel generasjon. Han brøt lydmuren med sine skildringer om sex, og han utgjør vannskillet mellom det gammeldagse og moderne samfunnet.

- Man kan lese Agnar Mykle rett inn i Knausgårds forfatterskap, sier Heger, som har skrevet tre bøker /biografier om Mykle.

Ukjent brev signert Agnar Mykle funnet i «Fru Luna»