Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Ukjent» kineser snur kunstverdenen på hodet

Den kinesiske kunstneren Sanyu har blitt enormt ettertraktet over 50 år etter hans død.

KINAS MATISSE: Forrige uke ble maleriet «Quatre Nus» solgt for svimlende 33 millioner dollar. Foto: Sotheby's.
KINAS MATISSE: Forrige uke ble maleriet «Quatre Nus» solgt for svimlende 33 millioner dollar. Foto: Sotheby's. Vis mer

Forrige uke ble et maleri av den avdøde kinesiske kunstneren Sanyu solgt på en auksjon i Hongkong for over 33 millioner dollar, nærmere 313 millioner norske kroner.

Salget av kunstverket «Quatre Nus» har gjort Sanyu til en av Asias mest ettertraktede kunstnere, over 50 år etter hans død.

MILLIONER: Maleriet «Nu» solgte for over 25 millioner dollar i oktober i fjor. Foto: Sotheby's.
MILLIONER: Maleriet «Nu» solgte for over 25 millioner dollar i oktober i fjor. Foto: Sotheby's. Vis mer

Han har blitt omtalt som Kinas svar på «Matisse». Gjennom mesteparten av hans liv som kunstner fikk han lite til ingen oppmerksomhet for sine verker. Men nå har interessen fra asiatiske kunstsamlere skutt i været.

Fra bånn til topp

I tidsrommet mellom 2000 og 2019 gikk prisen på Sanyus malerier opp med mer enn 1100 prosent, ifølge CNN. Fastlands-Kina og Hongkong utgjør 91 prosent av markedet.

CNN viser til Artprice.com hvor man kan se at Sanyus verk håvet inn 109 millioner dollar i 2019. Det gjorde ham til den 16. mestselgende kunstneren i fjor. Det er et kraftig hopp fra hans 873. plass i år 2000.

- For en asiatisk samler er det å kjøpe et verk av Sanyu i dag som å kjøpe et maleri av Matisse for europeere, står det i Artprice sin analyse.

STEIN ERIK HAGEN: Husker ikke prislappen på kunstinstallasjonen han låner ut til Oslo kommune. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Johannes Theodor Fjeld Vis mer

Døde i gassulykke

Sanyu ble født i 1895 og vokste opp i en rik familie i Kina. Han var en av de første kinesiske kunstnerne som studerte i Paris i 1920-åra, og ble bemerket for sine nakenmalerier.

Tittelen «Kinas Matisse» er derimot ikke en tittel han kunne pryde seg med mens han levde. Da han døde i 1966 i en gasslekkasje i sin leilighet Paris var han en relativt ukjent kunstner.

Æren for hans anerkjennelse post mortem må gis til taiwanske kunsthandlere som gjenoppdaget arbeidet hans, skriver auksjonsbyrået Sotheby's.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!