Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ukjent Kubrick-manus funnet etter 60 år: - Jeg kunne ikke tro det

- Ingenting i veien for at det kan bli filmatisert i dag.

«Here's Johnny!»: Jack Nicholson skremte vettet av store og små i kultklassikeren «The Shining» fra 1980. Foto: Warner Bros.
«Here's Johnny!»: Jack Nicholson skremte vettet av store og små i kultklassikeren «The Shining» fra 1980. Foto: Warner Bros. Vis mer

Han er en av filmhistoriens store mestere, med ikoniske filmer som «The Shining», «Eyes Wide Shut» og «2001: A Space Odyssey» på merittlista. Nå kan et manus han skrev for over 60 år siden bli film.

«En ung gutt på cirka 10 står på verandaen. Han har hendene på ryggen, nesten som en voksen. Han er ensom, kjeder seg, og leker med en jojo …»

Slik starter manuset «Burning Secret». Etter å ha vært savnet i over 60 år, skal det endelig ha kommet til rette. Dette melder blant annet The Guardian.

Manuset, som er skrevet av Kubrick sammen med romanforfatteren Calder Willingham, er en adaptasjon av en kortroman med samme navn, skrevet av den østerrikske forfatteren Stefan Zweig. Kubrick og Willingham samarbeidet seinere om antikrigsfilmen «Paths of Glory».

- Utrolig spennende

Manuset ble funnet av Nathan Abrams, professor i filmvitenskap ved amerikanske Bangor University.

- Jeg kunne ikke tro det, sier den ledende Kubrick-eksperten til The Guardian.

- Manuset var antatt å være tapt for alltid. Dette er utrolig spennende.

Ifølge The Independent fant han manuset mens han gjorde research til boka Eyes Wide Shut: Stanley Kubrick and the Making of His Final Film, som kommer ut I 2019.

Abrams sier manuset er på godt over 100 sider.

- Det er fullverdig manus, så det er ingenting i veien for at det kan bli filmatisert i dag, sier han.

Det ville i så fall ikke vært første gang et av Kubricks prosjekter ferdigstilles etter hans død. I 2001 regisserte Steven Spielberg filmen «A.I.», som Kubrick hadde jobbet med fram til 1995.

Ifølge Abrams har planene om filmen lenge vært kjent blant Kubrick-entusiaster, men ingen visste i hvilken grad prosjektet var påbegynt.

- Nå har vi et fysisk eksemplar som beviser at han skrev et helt filmmanus.

- Utroskap og barnemishandling

Manuset bærer stempel fra manusavdelinga i filmselskapet Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), og er datert 24 oktober 1956. På dette tidspunktet var Kubrick fortsatt relativt ukjent. Det antas at MGM avlyste bestillingsverket da de fant ut at Kubrick arbeidet parallelt med «Paths of Glory».

Ifølge The Guardian hevder andre kilder at selskapet fortalte Kubricks produksjonspartner James B Harris at de ikke så filmpotensial i manuset.

Nathan Abrams har en annen teori. Han tror historien kan ha brutt med Hollywoods «Motion Picture Production Code», eller «Hays-koden», et sett med retningslinjer alle filmproduksjoner måtte rette seg etter fram til 1968.

Handlingen er lagt til et kurbad, hvor en mann innleder et upassende vennskap med en 10 år gammel gutt for å komme nærmere moren hans. Han beskrives som «en svært kjekk, maskulin mann på ca. 30.»

- Barnet fyller en rolle som et uvitende bindeledd mellom sin mor og hennes vordende elsker, og under overflaten skimter vi både utroskap og barnemishandling, sier Abrams til The Guardian.

Amerikanisert

Han beskriver fortellingen som en «bakvendt Lolita», og viser til Kubricks filmatisering av Vladimir Nabokovs kontroversielle roman om en middelaldrende professor som forelsker seg i en 12 år gammel jente.

SKATT: Kjæresteparet håper på god karma siden de leverte alt som lå der til naboen. Video: CNN Les hele saken her: https://goo.gl/Tv9hBp Vis mer

- I «Burning Secret» innleder hovedpersonen et vennskap med sønnen for å nå moren. I «Lolita» gifter hovedpersonen seg med moren for å nå datteren, sier han.

Han tror det var med nød og neppe at Kubrick fikk «Lolita» gjennom sensuren i 1962.

Abrams sammenlikner «Burning Secret» med «Eyes Wide Shut», som også er basert på en østerriksk kortroman, Arthur Schnitzlers «Dream Story» fra 1926. Han sier Kubrick ofte amerikaniserte europeiske historier. I Zweigs original foregår handlingen i Østerrike.

- Kubrick skrev den om med amerikanske navn og tilpasset den sin amerikanske samtid, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media