Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ukjent med brevsalg

Leif Hamsun forvalter rettighetene etter sin berømte farfar Knut, og er motstander av at noen i familien skal selge dyrebare Hamsun-brev på auksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Selger Hamsun-skatter

- Jeg ble overrasket da jeg hørte at noen i familien vil selge brevene. Men når skaden først er skjedd er det viktig at materialet havner hos Nasjonalbiblioteket, sier Leif Hamsun.

Han er forundret over at familiemedlemmet som nå selger brevene ikke har informert ham om saken. Formelt sett har Leif Hamsun eiendomsrett over brevene som ble skrevet til hans far Tore Hamsun i perioden 1954- 1956.

De sju brevene som legges ut for salg av J W Cappelen antikvariat neste torsdag, skrev Marie Hamsun til sin sønn Tore i perioden like før og etter Hamsuns død. Brevene er personlige og handler blant annet om hvor trist hennes ektemann er og om hvor vanskelig de har det.

- Disse brevene kan jo også inneholde nyheter. Derfor er det viktig at forskere får se på dem, sier Leif Hamsun.

Til sammen legges nå 41 håndskrevne brev fra Marie ut for salg. Disse er taksert til 13000 kroner. Sammen med en rekke andre Hamsun-skatter selges også et håndskrevet dikt fra Knut Hamsun til Marie, taksert til 32000 kroner.

Leif Hamsun har vært i kontakt med slektningen som vil selge brevene.

- Det er nok en glipp at jeg ikke er informert. Men familien skal ordne opp i dette. Dette løses i fred og fordragelighet.

- Vil du ta initiativ til å trekke brevene fra auksjonen?

- Nei. Skaden er skjedd. Jeg er opptatt av at brevene havner hos riktig institusjon. Derfor gledet det meg å lese i Dagbladet at Nasjonalbiblioteket er interessert.

Hele Norges coronakart