FORNØYDE: Til venstre: Eivind Trædal (MDG). Til høyre: Eivind Trædal (navnebror). De eier nå domenet evindtredal.no sammen. Foto: Privat
FORNØYDE: Til venstre: Eivind Trædal (MDG). Til høyre: Eivind Trædal (navnebror). De eier nå domenet evindtredal.no sammen. Foto: PrivatVis mer

Ukjent navnebror «reddet» Trædal: - Hyggelig å slippe og punge ut

Eivind Trædal (MDG) har fått «internettnavnet» sitt tilbake.

Forrige uke gikk MDG-politiker og bystyrerepresentant i Oslo, Eivind Trædal, hardt ut mot «Ja til bilen»-sjef Jarle Aabø, etter at Aabø registrerte nettdomenet eivindtredal.no. Saken fikk stor oppmerksomhet, og nå viser det seg at Aabø har gitt domenet videre til en privatperson med nøyaktig samme navn som Trædal.

Dette framgår av informasjon på hjemmesidene til domeneoplysningssiden NORID, samt dokumentasjon Dagbladet er tilsendt fra MDG-Trædals navnebror.

Aabø og medlemmene av Facebook- gruppa han administrerer, Ja til bilen, er som kjent en svært innbitt motstander av politikken til MDG. Aabø fortalte forrige uke på Facebook at han blant annet sitter på flere tusen skjermdumper av det han mener er «hetsende» uttalelser fra MDG-medlemmer.

Disse skjermdumpene er samlet inn over flere år, sa han, og Aabø ønsket å publisere dem på eivindtredal.no.

- Gjort i ond tro

Mange reagerte sterkt på stuntet, og Trædal selv kalte påfunnet «et bunnivå i politisk metode». MDG-profilen fikk støtte av en av Norges fremste juridiske spesialister i ytringsfrihet, juss og sosiale medier, Jon Wessel-Aas. Han mente at Aabø ikke har rett til å sitte på et domene som heter det samme som en privatperson.

- Man kan ikke registrere en annens personnavn som domene dersom det er gjort i ond tro, fastslo Wessel-Aas, og siktet til at Aabø ønsket å publisere innhold som kan være negativt for Trædal og MDG.

Tok en ny vending

Trædal vurderte å klage Aabø inn til domeneklagenemnda, men en slik klage koster nesten seks tusen kroner. Tirsdag viste det seg at saken ble løst av seg selv da Eivind Trædals navnebror, Eivind Trædal, tok kontakt med MDG-politikeren.

- I dag møtes vi for første gang, for å feire at vi har fått nettsida vår tilbake, skriver MDG-Trædal på Facebook tirsdag.

- Jarle Aabø kontaktet min navnebror før helga og tilbød ham kontroll over domenene, slik at han slapp å gi dem tilbake til meg, hevder MDG-Trædal.

MDG-Trædals navnebror hadde fått med seg domenekrangelen, og tok derfor kontakt med et forslag, skriver han i en sms til Dagbladet.

Overfor MDG-Trædal tilbydde han seg at de to eier domenet sammen.

- Det er jo tross alt vårt navn. Vi har ennå ikke bestemt oss for hva vi vil bruke disse svært ettertraktede nettadressene til. Det er veldig hyggelig å endelig møte en navnebror, og å slippe å punge ut for en runde i domeneklagenemnda, forteller en tydelig lettet MDG-Trædal på Facebook.

- Han ville ha adressen

Forrige uke mente Aabø at han ble kritisert på feil grunnlag. Da skulle eivindtredal.no brukes til formål som «dokumenterer vår politiske historie i sosiale medier ukommentert». I dag kaller han imidlertid påfunnet for et PR-stunt.

Aabø nekter for at han ga domenet til navnebror Trædal, i den hensikt å slippe å gi domenet til MDG-Trædal:

- I november i fjor da vi registrerte domenene visste vi at det finnes to Eivind Trædal. Sist fredag kontaktet vi Trædal, og han bekreftet senere skriftlig at han gjerne ville ha webadressen vi bare brukte i forbindelse med et fornøyelig PR-stunt. Mandag ble overdragelsesdokumentene signert, skriver Aabø i en e-post til Dagbladet.