Ukjent Shakespeare kan endre litteraturhistorien

Avliver myten om den fattige skalden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): William Shakespeare har blitt stående i litteraturhistorien som kanskje den mest fremtredende dramatikeren og mest betydningsfulle engelskspråklige forfatteren gjennom alle tider.

Annonse

Likevel vet man lite om Shakespeares liv som strakk seg over 52 år fra 1564 til 1616, utover hans forevigede klassikere som framføres på scener over hele verden.  
 
Den tradisjonelle fremstillingen av Shakespeare har vært som en grå, skallet dikter med tunge poser under øynene og med et sparsommelig skjegg og tilhørende bart.

Et portrettmaleri som har vært i den irske familien Cobbes eie i århundrer, kan imidlertid føre til at historien om Shakespeare må skrives om.

Det strider nemlig mot tidligere oppfatninger om en strebersk dramatiker.

Tre år med undersøkelser
Identiteten til den portretterte mannen forble et mysterium inntil Alec Cobbe så likhetene med et bilde fra The Folger Shakespeare Library i Washington DC.

Etter tre år med forskning og vitenskapelige undersøkelser har man tidfestet maleriet til rundt 1610. Den gang var Shakespeare 46 år gammel, og det skal være det eneste portrettet av ham som er malt mens han fortsatt var i live.

Det vitner om en velstående dikter med høy sosial status med farge i kinnene og fyldig hår- og skjeggpryd. 

- Det må sies å være en ganske så ung 46-åring, sier professor Stanley Wells som er styreformann i «Shakespeare Birthplace Trust». Professor Wells er mannen som har initiert og organisert forskningsarbeidet rundt maleriets opprinnelse.

99 PROSENT SIKKER: Styreformannen i «The Shakespeare Birthplace Trust», Stanley Wells, er 99 prosent sikker på at det virkelig er William Shakespeare som er portrettert.Foto: SCANPIX/REUTERS/Luke MacGregor
99 PROSENT SIKKER: Styreformannen i «The Shakespeare Birthplace Trust», Stanley Wells, er 99 prosent sikker på at det virkelig er William Shakespeare som er portrettert.Foto: SCANPIX/REUTERS/Luke MacGregor Vis mer

99 prosent sikker
Han sier han er 99 prosent sikker på at det er Shakespeare som er portrettert. Samtidig er han glad for at veletablerte myter om «skalden fra Avon» ser ut til å falle på steingrunn.
 
- Det har vært for mange spekulasjoner rundt at Shakespeare, som var sønn av en hanskemaker og fra en liten by midt i England, opprettholdt en heller beskjeden livsførsel gjennom hele livet, sier Wells, ifølge CNN.

- I stedet viser dette meg at Shakespeare var et heller velstående og innflytelsesrikt medlem av aristokratiske sirkler i samfunnet i sine senere år. Dette er åpenbart ansiktet til en mann med høy intelligens, poengterer professoren.

Portrettet vil nå bli utstilt i Shakespeares fødested i Stratford-upon-Avon fra 23. april.

Bildet vil deretter returneres til eierfamilien Cobbe, som i sin tid arvet det da et familiemedlem giftet seg med jarlen av Southampton. Jarlen var en venn av Shakespeare, og er sannsynligvis den som finansierte verket.

TIDLIGERE OPPFATNING: William Shakespeare slik han har blitt framstilt tidligere; tynnhåret, slitent blikk og sparsommelig kledd.Foto: SCANPIX/AP Photo
TIDLIGERE OPPFATNING: William Shakespeare slik han har blitt framstilt tidligere; tynnhåret, slitent blikk og sparsommelig kledd.Foto: SCANPIX/AP Photo Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer