Ukjent Shakespeare kan endre litteraturhistorien

Avliver myten om den fattige skalden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): William Shakespeare har blitt stående i litteraturhistorien som kanskje den mest fremtredende dramatikeren og mest betydningsfulle engelskspråklige forfatteren gjennom alle tider.

Likevel vet man lite om Shakespeares liv som strakk seg over 52 år fra 1564 til 1616, utover hans forevigede klassikere som framføres på scener over hele verden.    Den tradisjonelle fremstillingen av Shakespeare har vært som en grå, skallet dikter med tunge poser under øynene og med et sparsommelig skjegg og tilhørende bart.Et portrettmaleri som har vært i den irske familien Cobbes eie i århundrer, kan imidlertid føre til at historien om Shakespeare må skrives om.

Det strider nemlig mot tidligere oppfatninger om en strebersk dramatiker.

Tre år med undersøkelserIdentiteten til den portretterte mannen forble et mysterium inntil Alec Cobbe så likhetene med et bilde fra The Folger Shakespeare Library i Washington DC.

Etter tre år med forskning og vitenskapelige undersøkelser har man tidfestet maleriet til rundt 1610. Den gang var Shakespeare 46 år gammel, og det skal være det eneste portrettet av ham som er malt mens han fortsatt var i live. Det vitner om en velstående dikter med høy sosial status med farge i kinnene og fyldig hår- og skjeggpryd. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.