Ukjente Beatles-sanger i gammel koffert

Fraser betalte 250 kroner på loppemarkedet i Australia.

Flere hittil ukjente Beatles-sanger kan være oppdaget i en koffert som nylig ble kjøpt på loppemarked i Australia. Fagfolk skal nå gjennomgå lydbåndene som lå i kofferten, skriver The Times.

Fraser Claughton kjøpte kofferten da han var på ferie i Lara, en småby ikke langt fra Melbourne i Australia, tidligere i år. Han betalte 50 australske dollar eller snaue 250 kroner uten å ane hva han fikk for pengene, het det i tirsdagens utgave av den britiske avisen.

Claughton skulle bare ha en billig koffert til sakene sine, og gjorde store øyne da han åpnet nyanskaffelse. For der lå en haug med bilder, konsertprogrammer - og forseglede bokser med lydbånd merket «Abbey Road».

Abbey Road er en gate i Nord-London, der platekonsernet EMI har store studioer. The Beatles gjorde mange av sine innspillinger i disse legendariske studioene, og «Abbey Road» var tittelen på gruppens nest siste album, som ble utgitt i 1969.

Blant teknikerne som jobbet i Abbey Road var Mal Evans, som døde i 1969. Evans var en god venn av The Beatles som selv spilte med på flere av gruppens sanger, og det har lenge gått rykter om at han etterlot seg «en skattkiste av en Beatles-samling».

Denne samlingen skulle han bruke i en bok om The Beatles, som han aldri fikk skrevet.

- Det er mulig at sakene som nå er funnet kan være denne samlingen, eller deler av dem, sier Peter Dogget i auksjonsselskapet Christie's til The Times.

- Muligheten for dette er enda større hvis det stemmer at sakene tilhørte Mal Evans. Han hadde tilgang til The Beatles mens de skapte sin musikk og ingen andre fikk være i nærheten av dem, tilføyer Dogget.

Han opplyser at båndene i kofferten inneholder til nå ukjente versjoner av Beatles-klassikere som «We Can Work It Out», så vel som tidligere ikke utgitte sanger. Man kan også høre John Lennon og Paul McCartney diskutere og eksperimentere med sangene.

Hvis Fraser Claughton bestemmer seg for å selge kofferten med Beatles-skatten på auksjon, kan han komme til å tjene hundretusenvis av pund - millioner av norske kroner - på salget. I mellomtiden må Beatles-fans vente i spenning på flere detaljer om innholdet i kofferten. (.NTB)

<B>ABBEY ROAD: Coveret til plata fra 1969.