Ukjente Mozart-stykker funnet

Sannsynligvis skrevet da han var sju.

UKJENT MESTERVERK: Mozart-forskere har lenge kjent til de to stykkene, men det var først da de foretok en grundigere analyse at de oppdaget at det var mesteren selv om hadde komponert dem. Foto: Kerstin Joensson/AP
UKJENT MESTERVERK: Mozart-forskere har lenge kjent til de to stykkene, men det var først da de foretok en grundigere analyse at de oppdaget at det var mesteren selv om hadde komponert dem. Foto: Kerstin Joensson/APVis mer

(Dagbladet.no): I dag ble to nylig oppdagede stykker av den klassiske komponisten Wolfgang Amadeus Mozart fremført offentlig for første gang, skriver nyhetsbyrået Reuters. Ifølge nyhetsbyrået har Mozart-eksperter kjent til stykkene lenge, men det er først nå at de med sikkerhet kan si at det er mesteren selv som har komponert dem.

Var sju år gammel
Begge stykkene skal ha blitt transkribert av Mozarts far Leopold, som selv var komponist, men ytterligere analyser av notene viser at han må ha skrevet dem mens sønnen spilte piano.

Sannsynligvis var ikke Mozart mer en sju-åtte år gammel da han komponerte de to stykkene. Det er fra før kjent at han begynte å spille piano allerede da han var tre år gammel.

- Dette var en ung komponist som løp av gårde for å vise hva han kunne. Stykkene inneholder flere tekniske feil og klumsete øyeblikk som en gammel hånd som Leopold sin aldri ville begått. Verken stilen i komposisjonen eller den raske håndskriften som er full av korreksjoner, stemmer overens med det Leopold vanligvis skrev, sier forskningsleder ved den internasjonale Mozart-stiftelsen, Ulrich Leisinger.

Ikke helt uvanlig
Dette er imidlertid ikke første gang de siste årene at man har kommet over ukjente Mozart-stykker, selv om det er over 200 år siden den østerrikske komponisten døde. Så sent som i fjor rapporterte et bibliotek i den franske byen Nantes at et stykke som ble donert av en privat samler på slutten av 1800-tallet var et originalverk og ikke en kopi slik man først trodde.

FØRSTE GANG: Den østerrikske musikeren Florian Birsak fremførte i dag de to nye Mozart-stykkene. Foto: AFP
FØRSTE GANG: Den østerrikske musikeren Florian Birsak fremførte i dag de to nye Mozart-stykkene. Foto: AFP Vis mer