Ukjente Mozart-stykker funnet

Sannsynligvis skrevet da han var sju.

UKJENT MESTERVERK: Mozart-forskere har lenge kjent til de to stykkene, men det var først da de foretok en grundigere analyse at de oppdaget at det var mesteren selv om hadde komponert dem. Foto: Kerstin Joensson/AP
UKJENT MESTERVERK: Mozart-forskere har lenge kjent til de to stykkene, men det var først da de foretok en grundigere analyse at de oppdaget at det var mesteren selv om hadde komponert dem. Foto: Kerstin Joensson/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag ble to nylig oppdagede stykker av den klassiske komponisten Wolfgang Amadeus Mozart fremført offentlig for første gang, skriver nyhetsbyrået Reuters. Ifølge nyhetsbyrået har Mozart-eksperter kjent til stykkene lenge, men det er først nå at de med sikkerhet kan si at det er mesteren selv som har komponert dem.

Var sju år gammelBegge stykkene skal ha blitt transkribert av Mozarts far Leopold, som selv var komponist, men ytterligere analyser av notene viser at han må ha skrevet dem mens sønnen spilte piano.

Sannsynligvis var ikke Mozart mer en sju-åtte år gammel da han komponerte de to stykkene. Det er fra før kjent at han begynte å spille piano allerede da han var tre år gammel.

- Dette var en ung komponist som løp av gårde for å vise hva han kunne. Stykkene inneholder flere tekniske feil og klumsete øyeblikk som en gammel hånd som Leopold sin aldri ville begått. Verken stilen i komposisjonen eller den raske håndskriften som er full av korreksjoner, stemmer overens med det Leopold vanligvis skrev, sier forskningsleder ved den internasjonale Mozart-stiftelsen, Ulrich Leisinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer