Ukjente verker

Selv 20 år etter hans død dukker det stadig opp nyheter fra komponisten Geirr Tveitt. Nå er det verdenspremiere for to av hans verker på cd. Og ennå er det mer i vente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Geirr Tveitt (1908- 1981) opplevde i 1970 den store tragedien: familiegården hjemme i Tveitt i Hardanger brant ned, og en av Norges ledende komponister mistet om lag 60 prosent av sin livslange produksjon. Tveitt foretrakk å beholde originalpartiturene selv på gården, og mange av komposisjonene vil aldri nå våre ører igjen. Men noe av musikken finnes i mer eller mindre skurrete radioopptak, og enkelte partitursider kan brukes til rekonstruksjoner.

- Vanskelig

Og slik er det gått til at Stavanger Symfoniorkester nå kan lokke med verdenspremiere på de symfoniske stykkene «Prillar» og «Solgud-symfonien» på cd. Gjenskapt av henholdsvis komponistene Jon Øyvind Ness og Kaare Dyvik Husby.

- Det er et veldig vanskelig å rekonstruere dette, sier innspillingens dirigent Ole Kristian Ruud.

- For «Solgud-symfonien»s del skjedde det delvis med hjelp av et fransk radioopptak fra 1958. Men det inneholdt veldig mye sus, og ga ikke alle detaljene. «Prillar», som ble komponert i 1931, brant delvis opp, men det lot seg rekonstruere. Det var for øvrig et verk Tveitt selv var misfornøyd med, og hadde tenkt å kaste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer