Ukjente verker

Selv 20 år etter hans død dukker det stadig opp nyheter fra komponisten Geirr Tveitt. Nå er det verdenspremiere for to av hans verker på cd. Og ennå er det mer i vente.

Geirr Tveitt (1908- 1981) opplevde i 1970 den store tragedien: familiegården hjemme i Tveitt i Hardanger brant ned, og en av Norges ledende komponister mistet om lag 60 prosent av sin livslange produksjon. Tveitt foretrakk å beholde originalpartiturene selv på gården, og mange av komposisjonene vil aldri nå våre ører igjen. Men noe av musikken finnes i mer eller mindre skurrete radioopptak, og enkelte partitursider kan brukes til rekonstruksjoner.

- Vanskelig

Og slik er det gått til at Stavanger Symfoniorkester nå kan lokke med verdenspremiere på de symfoniske stykkene «Prillar» og «Solgud-symfonien» på cd. Gjenskapt av henholdsvis komponistene Jon Øyvind Ness og Kaare Dyvik Husby.

- Det er et veldig vanskelig å rekonstruere dette, sier innspillingens dirigent Ole Kristian Ruud.

- For «Solgud-symfonien»s del skjedde det delvis med hjelp av et fransk radioopptak fra 1958. Men det inneholdt veldig mye sus, og ga ikke alle detaljene. «Prillar», som ble komponert i 1931, brant delvis opp, men det lot seg rekonstruere. Det var for øvrig et verk Tveitt selv var misfornøyd med, og hadde tenkt å kaste.

Nytt verk

«Solgud-symfonien» er egentlig ikke en symfoni, men tre stykker fra «Baldurs draumar». Sistnevnte verk var Tveitts meget bredt anlagte ballett fra 1936. Den ble oppført med stor suksess i Norge og flere steder i Europa. De tre stykkene på plata er reviderte utdrag fra 1958 av «Baldurs draumar». Ruud og flere er nå i gang med å gjenskape hele ballettverket fra brannskadde noteark. Men Tveitt-fansen må vente minst et par år ennå før det er ferdig.

- Dette er viktig musikk. «Baldurs draumar» er et av de få store helaftens stykkene som finnes fra gullalderen i norsk musikkliv. Med balletten og disse symfoniske stykkene får vi også et bedre overblikk over hva Geirr Tveitt sto for som komponist, og hvor allsidig han var, sier Ruud.

sverre.gunnar.haga@dagbladet.no

<B>NYPREMIERE:</B> Ole Kristian Ruud dirigerer Stavanger Symfoniorkester på en ny cd med nypremiere på symfonisk musikk av Geirr Tveitt.