MÅ BLI ENDA TYDELIGERE: Ap-leder Joas Gahr Støre må både bli tydeligere og evne å mobilisere tapte velgere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MÅ BLI ENDA TYDELIGERE: Ap-leder Joas Gahr Støre må både bli tydeligere og evne å mobilisere tapte velgere. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Uklar Støre

Ap må prestere et tydeligere alternativ.

Kommentar

Ryktet om Jonas Gahr Støre som en vinglete tåkefyrste er betydelig overdrevet. Velgerne liker ham, og ser vi bort fra flyktningkrisens effekt på velgerne, gjør Arbeiderpartiet det godt på målingene. Hans store styrke ligger i å peke på utfordringer, en egenskap han utviklet allerede som nyutdannet statsviter i prosjektet Scenarier 2000.

På sitt beste kan Støre gjøre politikken større og viktigere. Hadde Støre og Erna Solberg vært amerikanske presidentkandidater, hvor talene står i sentrum, ville Støre vasket gulvet med Solberg. Men Norge er ikke USA. Støre har problemer med de korte replikkene, detaljene og den saftige punch linen. Det er egenskaper du trenger i den norske valgkampen.

Det er fristende å påstå at problemet stikker dypere enn manglende erfaring med skoledebatter. For til tross for at regjeringen sliter med å innfri på vesentlige områder, som å bekjempe arbeidsledighet og føre en ansvarlig økonomisk politikk, er det lite futt i Arbeiderpartiets kritikk.

Vi har fått med oss at regjeringen «gjør for lite, for sent», men det er ikke like lett å få øye på hva Ap ville gjort annerledes. Det er enda mer uklart hva Ap skal gjøre om de vinner valget i 2017. Skal de øke skattene? Skal de drive det grønne skiftet? Hvordan skal de få ned arbeidsledigheten?

Et uunngåelig bakteppe for valget i 2017 blir den populistiske vendingen i flere av landene rundt oss, hvor stadig flere gjør opprør mot globaliseringen. Dette opprøret kan ta to former, enten som innvandringsmotstand, noe regjeringen, dvs. Frp, vil tjene på, eller som et opprør fra venstresiden med fokus på arbeidernes kår, noe Ap kan tjene på.

Det vi har sett i andre land er imidlertid at sosialdemokratene sliter med å kanalisere dette opprøret til del av sitt eget prosjekt. De har vært for giftet til den rådende politikken. Med tanke på Støres romanse med denne ideologien, er det svært uklart om han vil gjøre det bedre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.