Uklart Hamsun-portrett

Svenske Sigrid Combüchen har tydeligvis trålet gjennom andres bøker for å lage sin egen syntese rundt Knut Hamsun. Men her er mange fornøyelige innsalg, selv om man savner mer originalitet i framstillingen og fortolkningen av både mannen og livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les alle ukas anmeldelser

BOK: Siden krigens slutt har de fleste Hamsun-biografene skilt seg fra hverandre blant annet ved sitt forhold til mannens egentlige politiske overbevisning.

Grovt sagt er det gått slik for seg: Sønnen Tore Hamsun (ikke nazist), dansken Thorkild Hansen (ikke nazist), engelskmannen Robert Ferguson (visste ikke), Lars Frode Larsen (nazist), Ingar Sletten Kolloen (nazist), Jørgen Haugland (nazist). Larsen kom riktignok aldri lenger enn til 1890-tallet i sin trilogi, men har i avisartikler stemplet Hamsun som nazist.

Fasiten er altså at nordmenn betrakter Hamsun som nazist, mens slektninger og utlendinger kommer til andre konklusjoner. I «Livsklättraren» markerer den svenske forfatteren Sigrid Combüchen seg ved praktisk talt å ignorere hele saken.

Hun har et så avslappet forhold til spørsmålet at man må faktisk bla tilbake i boka flere ganger for å forsikre seg om at de to verdenskrigene er med i det hele tatt. Denne avslappetheten karakteriserer hele boka

Avslappet

Hun har mange nokså kritiske betraktninger rundt biografenes bruk av romaner og noveller som kilde for biografiske opplysninger, men er villig til å gjøre det selv når det passer. Spilleren Hamsun interesserer henne, og på side 103 har hun noen kommentarer om en viss Evans, en irsk gambler, som hun omtaler uten videre som en virkelig person som Hamsun traff i Amerika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer