Uklart, men fruktbart

Klokt og innforstått om takling av problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Som den første barne- og ungdomsbokforfatter ble Erna Osland i år utvalgt til festspilldikter i Bergen. Det var ingen dum idé.

Denne uhyre produktive forfatteren fører en stødig penn og skriver klokt om emner som vedrører både ung og gammel.

God økonomi

Osland hører med blant dem som økonomiserer med sine ord. Ofte lar hun viktige ting forbli usagt og overlater til leserne å legge to og to sammen. Det kan hun trygt gjøre. Unge lesere er dyktigere til å lese mellom linjene enn vi voksne gjerne forestiller oss.

Forfatteren fikk mye ros for sin siste novellesamling «Berre du som veit», som utkom i fjor. «Nær nok» står ikke noe tilbake for denne. Samlingen inneholder ti tekster, så godt som alle med en ungdom i tenåra i hovedrollen. De fleste er gutter som lever alene med en mor eller en far, eller som i alle fall har et distansert forhold til en av foreldrene. Dette er jo et vanlig fenomen i vår tid, og utforskningen av denne særlige situasjonen synes å være et hovedanliggende for Osland.

Gode tekster

Når en tar opp denne, er det mange klisjeer og myter ute og går. Osland er flink til å navigere unna disse. Hun er nok problemorientert, men fortjenstfullt nok passer hun seg for å plassere de unge i en eller annen offerrolle. De fleste unge takler de problemene de stilles overfor. Det gjør de også her, selv om det kan se slemt ut for noen av dem, f.eks. for han som slutter å vokse (i «Ta si tid»), for han som har en far som synes plutselig å ha mistet forstanden (i «Du er far min»), og for han som blir fortalt at faren stjeler (i «Ikkje ei rotte»).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer