LEDER

Uklart om surrogati

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Bergenskvinnen Renate sto i går fram i Dagbladets

Magasinet og fortalte om sin erfaring som surrogat. Hun har født barn for to par og kaller det en gave. Renate er heller ikke den eneste i Norge som tilbyr barnløse par en mulighet til å bli foreldre. Hun forteller sin historie, fordi hun mener debatten er kunnskapsløs og lovverket uklart.

Det siste er jurister enig i. Stortinget slo seinest i mai fast at all surrogati fortsatt skal være ulovlig i Norge,

uavhengig av om den er kommersiell eller altruistisk, men forbudet er ikke så krystallklart som politikerne ga inntrykk av. Jurister Magasinet har vært i kontakt med

mener lovverket ikke rammer tradisjonell surrogati, hvor surrogaten benytter egne egg. I bioteknologiloven og barneloven som regulerer surrogati, er ikke ordet nevnt. Det er bruk av ny teknologi, som gjeninnsettelse av egg, som er forbudt. Det er likevel ikke straffbart å benytte en slik metode i utlandet, eller å være foreldre til barn unnfanget ved surrogati. Etter norsk lov gjelder riktignok mater est-regelen som betyr at den som føder er barnets mor, selv om hun ikke har noen genetisk tilknytning til barnet. Foreldreskapet må dermed overføres ved stebarnsadopsjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer