Uklart reiseprosjekt

Sympatiske tanker, mislykket resultat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Harald Henmo åpner «Che Guevara Bar» med å erklære at den dreier seg om så mange ting at da vennene hans spurte ham, nøyde han seg til slutt med å si at boka handler om meningen med livet. Kan man ikke være mer presis, bør muligens bokprosjektet revurderes. At Henmo selv peker på reisebokas «litt av hvert»-problem, gjør det dessverre ikke mindre: Jeg forstår ikke på hvilken måte de 260 sidene handler om meningen med livet, utover konvensjonelt tankegods om å si nei og vise at «en annen verden er mulig». Jeg har i det hele tatt vanskeligheter med å forstå hva som er bokas prosjekt.

Forbildet Cuba

«Che Guevara Bar» handler primært om de mellomamerikanske landenes nyere historie, og delvis om Henmos egne reiser i landene. Boka er også nok et angrep på nyliberalisme og griske multinasjonale selskaper, og et forsøk på å omfortolke «politisk korrekthet» til et positivt ladet begrep. Ikke minst er den et forsøk på å se hva andre utviklingsland, og for så vidt også Vesten, kan lære til dels av Che Guevara, men først og fremst av Cuba og Castro, som Henmo - kontroversielt nok - vil oppvurdere. Mange vil i beste fall kalle det naivt å gå så langt i forsvaret av den kubanske diktatoren, og i beundringen av Guevara, som Henmo gjør. Boka inneholder også svakt argumenterte omveier om Sartre, Hegel og Frankfurterskolen, og ikke særlig fiks bruk av begreper som hermeneutikkens «forståelseshorisont» og det Henmo kaller den «lineære metabiografiske metode». Ikke sjelden føles de merkverdig utenpåklistrede.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer