Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ukorrekt om Ibsenåret

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IBSEN-PENGER: VG satte 28. oktober søkelys på gjennomføringen av Ibsenåret, med særlig vekt på Bentein Baardsons rolle. I artikkelen - som Dagbladet senere har kommentert på lederplass - fokuseres det også på bevilgningene til Ibsenårets ulike eksterne og interne prosjekter. Det er bra at pressen fokuserer på forvaltningen av offentlige midler, men da må opplysningene være korrekte. Det er de ikke i dette tilfelle.

FREM TIL NYTTÅR var ansvaret for Ibsenmarkeringen tillagt den statlig oppnevnte Nasjonalkomiteen for Ibsensatsningen. Siden 1997 har denne komiteen forberedt en bred markering over hele landet. I årene 1998-2005 fordelte den således mer en 5 mill. kr. til en lang rekke Ibsenprosjekter rundt i Norge. Fra og med 2006 ble ansvaret for markeringen overlatt til selskapet Ibsenåret A/S. Dette selskapet har nå det fulle økonomiske ansvar og gjennomføringsansvaret for Ibsenåret og har overtatt og videreført alle avtaler som ble inngått av Nasjonalkomiteen. Det er således formelt Ibsenårets styre som bevilger all støtte til eksterne prosjekter, mens Nasjonalkomiteens myndighet er avgrenset til å innstille til støtte overfor styret.

STØTTEN TIL eksterne prosjekter i 2006 er ikke 1,1 mill.kr. slik VG skriver, men 11,3 mill. kr. De største enkeltpostene er Ibsenfestivalen med 5 mill. og Ibsenstedene med 3,3 mill. sammen med de tidligere bevilgede midler er dat altså gitt nærmere 17 mill.kr. til eksterne prosjekt. I tillegg drifter Ibsenåret det populære nettstedet ibsen.net og har kanalisert store summer til nyåpningen av Henrik Ibsens leilighet og Ibsenmuseet.De to forestillingene som markerte åpning og avslutning av Ibsenåret var begge bestemt av Nasjonalkomiteen før Ibsenåret A/S overtok ansvaret for markeringen. Dette gjaldt også avtalen om Bentein Baardsons regioppgaver. Avtalen var i tråd med vanlig praksis ved teatrene. Alt var gjort avhengig av at det lyktes å skaffe eksterne midler til realisering av de to forestillingene. Bortsett fra kr. 500.000 som lå i det opprinnelige langtidsbudsjettet, er det ikke benyttet statlige kulturmidler til forestillingene. De er i sin helhet finansiert ved sponsormidler og ved en bevilgning på 8 mill.kr. fra UD, nettopp som et ledd i norsk kultursatsning overfor utlandet. Disse forestillingene er altså ikke gjennomført på bekostning av andre norske prosjekter.

FOR IBSENÅRET A/S har det vært et overordnet mål å sikre en god gjennomføring av den planlagte Ibsenmarkeringen, innenfor de økonomiske rammer Staten ved Kulturdepartementet hadde satt. Det har selskapet gjort. At dette har lykkes skyldes ikke minst den arbeidsinnsats som er utført av Bentein Baardson og hans entusiastiske stab og av alle kulturkrefter rundt i hele landet, som har bidratt med kreativitet og arbeidslyst i de ulike prosjektene. Styret for Ibsenåret er imponert over den bredde og kvalitet det har vært på gjennomføringen av denne viktige markeringen.