Ukraina fryser fast

Ukraina blir en fryst konflikt, omtrent sånn som det passer dagens ledere i Kreml.

PÅ RAMME ALVOR: En æresvakt passer på innsettelsesseremonien av den nye lederen for de opprørekontrollerte delene av Donetsk, Aleksandr Zakharsjenko, tirsdag. AFP PHOTO/ ALEXANDER KHUDOTEPLY Scanpix
PÅ RAMME ALVOR: En æresvakt passer på innsettelsesseremonien av den nye lederen for de opprørekontrollerte delene av Donetsk, Aleksandr Zakharsjenko, tirsdag. AFP PHOTO/ ALEXANDER KHUDOTEPLY ScanpixVis mer
Kommentar

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko har kalt sammen sitt nasjonale sikkerhetsråd. Han søker politisk ryggdekning for den maktesløshet han føler fordi for hver dag som går så glir kontrollen over den opprørskontrollerte delen av Øst-Ukraina stadig mer ut av Porosjenkos hender.

Søndag var det valg i de okkuperte pro-russiske områdene i Donetsk og Lugansk fylke. Mens mesteparten av verden protesterer mot valget, og Porosjenko kaller det «valg foran geværmunningene», anerkjenner Russland valget. Det bidrar til å gi valget legitimitet, uansett hva Vestens ledere måtte mene. Tirsdag ettermiddag ble Aleksandr Zakharsjenko tatt i ed som «statsminister» i de opprørskontrollerte områdene i Donetsk. Samtidig økte intensiteten i kampene om flyplassen i Donetsk.

Mandag kom en ny kolonne med humanitær hjelp fra Russland til opprørsområdene. Ingen snakket om kontroll av hva lastebilene i kolonnen inneholdt. De ble ikke kontrollert av ukrainske grensevakter eller av internasjonale organisasjoner. Lastebilene kan ha inneholdt mye mer enn humanitær hjelp, uten at noen fikk anledning til å sjekke det. Samtidig sa ukrainske myndigheter at det i helga kom nye soldater og militært materiell over grensa fra Russland.

Både gjennomføringen av valget, kolonnen av nødhjelp som ikke ble sjekket ved grensa, og de ukrainske påstandene om ferske soldater og våpen, er dramatiske brudd på den våpenhvileavtalen opprørerne, den ukrainske regjeringen, og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, skrev under på i Minsk 5. september.

Dengang dro de ukrainske forhandlerne hjem til Kiev med sin oppfatning av hva de hadde skrevet under på, og opprørslederne hjem til seg med sine oppfatninger av hva de hadde skrevet under på. I mellomtida har virkeligheten på bakken fryst til de politiske realitetene. Det er opprørerne - støttet av Moskva - som styrer spillet.

Dette setter den ukrainske presidenten i en vanskelig situasjon. Stilt overfor den pro-russiske offensiven i august, da opprørerne tok tilbake land som den ukrainske hæren hadde gjenerobret i løpet av sommeren, følte Porosjenko seg presset til å akseptere en våpenhvile som også hans egen statsminister var skeptisk til. I parlamentsvalget for to uker siden ble statsministee Arsenij Jatsenjuks parti til alles overraskelse større enn partiet til president Porosjenko. Velgerne hadde talt, også om våpenhvileavtalen som Porosjenko hadde forsøkt å selge som en seier.

Etter ydmykelsen med valget i opprørsland i helga er Porosjenko tvunget til å vurdere sin posisjon. Han truer med å trekke tilbake det regionale selvstyret han lovte opprørerne. Men opprørerne vil ha mye mer enn regionalt selvstyre, de vil ha selvstendighet. Og siden den russiske presidenten Vladimir Putin i august gjorde det klart at han ikke vil tolerere et pro-russisk militært nederlag, så har opprørerne i Øst-Ukrtaina sin selvstendighet i lomma.

Russland er i ferd med å få sin fryste konflikt, en konflikt uten en politisk løsning eller kompromiss. Det er en slik frost som dagens ledere i Moskva har villet ha. Det fryser Ukraina til en framtid der NATO-medlemskap vil være utenkelig, hvis ikke Ukraina «frivillig» avstår land i øst.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.