Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ukraina har bannlyst Steven Seagal

Sikkerhetsmyndighetene har tatt affære.

NÆRT FORHOLD: Russlands president Vladimir Putin og skuespiller Steven Seagal avbildet under et sportsarrangement i Russland. Foto: NTB Scanpix
NÆRT FORHOLD: Russlands president Vladimir Putin og skuespiller Steven Seagal avbildet under et sportsarrangement i Russland. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ukrainske sikkerhetsmyndigheter (SBU) har bannlyst den amerikanske skuespilleren Steven Seagal, ifølge et dokument som nyhetsstedet Apostrophe har fått tak i.

En talsperson for sikkerhetsmyndighetene har senere bekreftet nyheten, skriver The Guardian.

Grunnen er blant annet Seagals veldokumenterte og hyppige besøk til Russland, og vennskapet med presidenten, Vladimir Putin.

I november 2016 møtte skuespilleren Putin i Kremlin, Moskva. Der fikk Seagal et russisk pass og lykkeønskninger av presidenten, som håpet at «deres personlige forhold fortsatte».

KOMPISER: Russlands president Vladimir Putin og skuespiller Steven Seagal. På bordet ligger Seagals russiske pass. Foto: NTB Scanpix
KOMPISER: Russlands president Vladimir Putin og skuespiller Steven Seagal. På bordet ligger Seagals russiske pass. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I brevet som begrunner innreiseforbudet til Seagal, heter det at en slik avgjørelse tas når en person «har begått sosialt farlige handlinger som undergraver sikkerhetsinteressene til Ukraina». Forbudet gjelder i fem år.

- En bror

64 år gamle Seagal er opprinnelig fra USA. De siste årene har han dratt regelmessig til Russland, og han har stilt opp på flere kampsport-begivenheter sammen med Putin. Seagal har også forsvart Putins politikk.

Under en «feiring» av den ulovlige annekteringen av Krim i 2014 gjorde Seagal en opptreden som musiker på scenen, og har uttalt følgende til den russiske avisa Rossiskaya Gazeta i fjor, ifølge The Moscow Times:

- Putin er en av verdens store, nålevende ledere. Han er som en bror for meg.

Innreiseforbudet til Seagal skjer samtidig som Ukraina er i full sving med Eurovision-finalen i Kiev neste uke, hvor Russlands kandidat Julia Samojlova også er nektet innreise på grunn av en konsert hun holdt i Krim i 2015.

Deler ut pass

Forholdet mellom de to nasjonene er svært anstrengt etter at Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina i 2014.

En annen kulturpersonlighet som pleier et forhold med Putin er den franske skuespillerlegenden Gérard Depardieu. Han fikk sitt russiske pass i 2013. Etter at Depardieu meldte flytting til Russland ble han straks omfavnet av presidenten.

I en egen befaling fikk Putin utstedt russisk statsborgerskap til den franske skuespilleren.

Depardieu er derfor også bannlyst fra Ukraina, skriver The Guardian. I tillegg skal hundrevis av russiske filmer og tv-programmer være ulovlig i landet.