Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eurovision 2017:

Ukraina har gjort klart dokumentet som nekter russiske Julia (27) å opptre i Eurovision

Kampen mellom Ukraina og Russland intensiveres kraftig.

RUSSLANDS HÅP:  Den russiske artisten Julia Samojlova kan bli nektet innreise til Ukraine i forbindelse med Eurovision i mai. Her skal hun etter planen framføre sangen «Flame Is Burning». Video: Youtube/Eurovision Song Contest Vis mer

(Dagbladet): Den russiske artisten Julia Samojlovas kamp for å opptre i Kiev under Eurovision-finalen i mai raser videre.

Ukrainas sikkerhetstjeneste, SBU, skal nå ha klargjort et dokument som nekter henne innreise, og truer med å bruke det, skriver blant annet Interfax-Ukraine.

Provoserer myndighetene

- Avgjørelsen er ikke tatt, men jeg kan avsløre at dokumentet som nekter henne innreise ligger klart, uttaler SBU-sjef Vasyl Hrytsak, ifølge det ukrainske nyhetsbyrået Unian.

- Loven bør være like for alle. Hun har ikke bare besøkt Krim, men har også lagt igjen spor i sosiale medier hvor hun kommenterer Ukraina, landets regjering og vår retning mot euro-atlantisk integrasjon. Jeg er av en klar oppfatning om at hun ikke bør få reise til i Ukarina, fortsetter sikkerhetssjefen.

Grunnen til Samojlovas nærliggende innreisenekt er den politiske spenningen mellom de to nasjonene etter at Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina i 2014.

Artisten sang nemlig på et arrangement på Krim-halvøya året etter, noe ukrainske myndigheter mener er lovstridig, og oppfatter som svært provoserende.

Ukrainas utenriksminister Pavel Klimkin er en av dem som har uttalt seg om saken.

Klimkin beskriver det å sende Samoylova til Eurovision-finalen som en provokasjon fra Russlands side, ifølge Billboard.

- Kynisk

Aider Muzhdabayev, visedirektør for den krimtatariske TV-kanalen ATR, går så langt som å si at Samoylovas deltakelse er et «kynisk og umoralsk grep» av Moskva, skriver The Guardian.

Samoylova er ikke stemt fram av det russiske folk, slik prosessen er her hjemme, men er plukket ut som Russlands Eurovision-finalist av et internt utvalg ved den russiske TV-kanalen Channel 1, skriver Deutsche Welle.

Nyhetsbyrået Unian trekker fram at russiske medier allerede skal ha rapportert om at Samojlova har fått godkjent innreise, og ser SBUs utspill i sammenheng med artiklene.

Forbereder seg

Eurovision har på sin side uttalte mål om å være et apolitisk arrangement. Årets semifinaler og finale går av stabelen i Kiev 9. til 13. mai. De har foreløpig ikke kommentert den pågående konflikten.

Samoylova, som har sittet i rullestol siden barndommen på grunn av en mislykket poliovaksinasjon, har tidligere uttalt at hun ikke ofrer en tanke på hvorvidt hun kommer inn i Ukraina eller ei.

- Min jobb er å synge låta bra, og å forberede meg, sier 27-åringen, som håper å framføre låta «Flame is Burning» i finalen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media