Ukraina vil forby «propaganda om homoseksualitet»

- I Ukraina finnes det svært få - og ingen profilerte - åpne homofile. Et nytt lovforslag vil gjøre livet enda vanskeligere for landets homofile.

UØNSKET: Ut fra lovforslaget å dømme later homofile til å være en uønsket del av befolkningen i Ukraina — som sammen med Polen arrangerer EM i fotball i juni. Illustrasjonsfoto: AFP Photo / Dmitry Kostyukov
UØNSKET: Ut fra lovforslaget å dømme later homofile til å være en uønsket del av befolkningen i Ukraina — som sammen med Polen arrangerer EM i fotball i juni. Illustrasjonsfoto: AFP Photo / Dmitry Kostyukov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Ukraina har parlamentsmedlemmer fra alle de største partiene og fraksjonene lagt fram et lovforslag som vil forby «propaganda om homoseksualitet». I den forklarende teksten som følger med lovforslaget begrunnes dette med at «spredning av homoseksuell propaganda er en trussel mot nasjonal sikkerhet (sic!), fordi det fører til spredning av AIDS, ruinerer familieinstitusjonen og forsterker den demografiske krisen i landet.» For å løse disse demografiske problemene må den moralske helsen til nasjonen forbedres gjennom innføring av effektive mekanismer for å styrke de tradisjonelle familieverdiene, heter det videre. Lovforslaget vil etablere et strafferettslig ansvar for mennesker, organisasjoner og medier som fremmer informasjon om homofili.

25. april vil Ytringsfrihets- og informasjonskomiteen i Ukrainas parlament, Verkhovna Rada, avgjøre om de vil gi sin tilslutning til lovforslaget og sende det videre for avstemning i parlamentet.

Lovforslaget heter offisielt «On introduction of Changes to Certain Legislative Acts of Ukraine (regarding protection of children’s rights in the safe information sphere)». Målet med loven er altså i følge den forklarende teksten fra forslagsstillerne å beskytte særlig barn mot det de anser som dårlig og farlig påvirkning. Likevel er barn knapt nevnt i argumentasjonen. Forslagsstillerne er redde for at folk skal bli påvirket av at homofili omtales og frykter at dette skal smitte og skape flere homofile ukrainere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer