SLIPPER IKKE INN: Yuliya Samoylova ble søndag annonsert som Russlands finalist i Eurovision. Nå slipper hun ikke inn i vertslandet Ukraina. Foto: Eurovision Song Contest
SLIPPER IKKE INN: Yuliya Samoylova ble søndag annonsert som Russlands finalist i Eurovision. Nå slipper hun ikke inn i vertslandet Ukraina. Foto: Eurovision Song ContestVis mer

«Eurovision Song Contest»

Ukraina vil ikke slippe inn russisk Eurovision-sanger

Ukraina nekter den russiske sangeren som skal delta i Eurovision Song Contest, innreise i forbindelse med konkurransen, opplyser ukrainsk sikkerhetstjeneste.

(Dagbladet): Sangkonkurransen skal i år holdes i Ukrainas hovedstad Kiev.

– Ukrainas sikkerhetstjeneste har gitt russiske Julija Samojlova innreiseforbud i tre år, opplyste sikkerhetstjenesten SBU onsdag, ifølge NTB.

Finalen foregår i Kiev i mai, etter at den tatariske jazz-sangerinnen Jamala fra Ukraina vant i Stockholm i fjor.

Omstridt sangoppdrag

Tidligere i mars ble det varslet at Yuliya Samoylovas opptreden på Krim i 2015 kunne skape trøbbel for den russiske finalisten.

Artisten sang nemlig på Krim i 2015, året etter at Russland annekterte halvøya som Ukraina mener er deres territorium.

27-åringen har selv bekreftet at sangoppdraget fant sted, skriver The Guardian.

Dypt skuffet

Ledelsen i Eurovision Song Contest uttrykker skuffelse etter avgjørelsen fra Ukraina.

- Vi må respektere lovene i vertslandet, men er dypt skuffet over avgjørelsen som vi mener går i mot både konkurransens ånd og dens inkluderende verdier, skriver ledelsen i en pressemelding.

Ifølge pressemeldingen vil Eurovision Song Contest fortsette dialogen med Ukrainske myndigheter med mål om at alle artister skal få mulighet til å delta i sangkonkurransen.

Samoylova, som har sittet i rullestol siden barndommen på grunn av en mislykket polio-vaksinasjon, har tidligere uttalt til nyhetsbyrået Interfax at hun ikke ofrer en tanke på hvorvidt hun kommer inn i Ukraina eller ei.

- Min jobb er å synge låta bra, og å forberede meg, uttalte 27-åringen, som nå ikke får mulighet til å framføre låta «Flame is Burning».

- Provokasjon

Ukrainas utenriksminister Pavel Klimkin har tidligere uttalt overfor det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti at det å sende Samoylova til Eurovision-finalen er en provokasjon fra Russlands side.

Aider Muzhdabayev, visedirektør for den krimtatariske TV-kanalen ATR, gikk så langt som å si at Samoylovas deltakelse er et «kynisk og umoralsk grep» av Moskva, skriver The Guardian.

Russisk politiker ønsket boikott

Konfliktnivået melleom Russland og Ukraina ble ikke mindre da Ukraina vant finalen i Stockholm i mai i fjor, med Russland som nummer to.

Ukrainske Jamala vant Eurovision Song Contest i Stockholm med «1944», en låt om deportasjonen av 240.000 krimtatarer under Stalins Sovjet-tid - men budskapet er også blitt oppfattet som kritikk av Russlands annektering av Krim.

Fra Russlands side har politiker i det konservative, russiske regjeringspartiet Forent Russland, Vitaliy Milonov, tidligere oppfordret til Russisk boikott av Melodi Grand Prix i Ukraina.

Ifølge The Moscow Times har politikeren tidligere kontaktet Konstantin Ernst, direktør for Russlands største, statlige tv-selskap Kanal 1, for å få stoppet Russisk deltagelse i sangkonkurransen. Ernst er leder av utvalget som velger hvem som skal representere Russland i årets sangkonkurranse.

I tillegg ville Milonov hindre tv-selskapet i å sende konkurransen på russisk tv. Årsaken er det han kaller «anti-russisk» og «russerfobisk» holdning blant Ukrainske ledere.