KOMMENTARER

Kinas nye silkevei

Ukrainas 3. vei

Ukraina har alltid vært grenselandet mellom øst og vest i Europa. Og landets eksistensielle angst har vært at det må velge. Så dukker Kina opp, som en 3. vei.

I HVER SIN RETNING: Gatebilde fra Kiev i januar. Men kanskje finnes det en 3. vei for Ukraina? Foto: REUTERS / NTB Scanpix
I HVER SIN RETNING: Gatebilde fra Kiev i januar. Men kanskje finnes det en 3. vei for Ukraina? Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Årets julegave til Ukraina kom 22. desember. Det var en avtale om levering av amerikanske Javelin-raketter, som Ukraina lenge har villet ha, og som ble begeistret kringkastet til alle som ville høre. Det er snakk om et panserbrytende våpen, som vil være effektivt mot det viktigste våpenet til de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina, de moderne russiske stridsvognene som opprørerne disponerer. Julegaven var pakket inn i et militært språk, som om svaret på krisa i øst er at Ukraina skal slå Putins Russland militært.

Men samme dag, 22. desember, kunne ukrainerne pakke opp en mye større gave, en gave som stort sett gikk under radaren for internasjonal presse. Da ble det kunngjort at Ukraina fikk et lån på 500 millioner dollar i et boligbyggingsprosjekt for blant annet husløse flyktninger på grunn av krigen i øst, og den russiske annekteringen av Krim i 2014. Samtidig bygger kineserne en høyst tiltrengt hurtig-jernbane fra Kiev til flyplassen Boryspil. Og de bygger et storstilt solenergi-anlegg i Tsjernobyl, som en høylydt kommentar om hvor framtida er, til stedet der verdens største atomulykke skjedde for 32 år siden. I tillegg kom nyheten i romjula om at kineserne også bygger ut Ukrainas største havn i Jyzhny, like øst for Odessa ved Svartehavet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer