VOKTER LENIN: Soldater fra den selvproklamerte Folkerepublikken Donetsk ved Lenin-plassen i Donetsk. Foto: AFP / NTB Scanpix
VOKTER LENIN: Soldater fra den selvproklamerte Folkerepublikken Donetsk ved Lenin-plassen i Donetsk. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Ukrainas Frankenstein

Putin skulle være lurere enn alle, men han kan ha skapt et politisk monster, en ustyrlig Frankenstein, i Øst-Ukraina.

Kommentar

EN UNG RUSSISK venn viste meg nylig et bilde av sin potensielle svigerfar. Foran rådhuset i Lugansk i Øst-Ukraina poserte en eldre jøde kledd i kamuflasjeuniform og hjelm, væpnet med en jernstang og et skjold. Poenget er at på skjoldet var det trykket en kopi av et stort og veldig iøyenfallende ikon. Med den russiske kirkens lange anti-semittiske tradisjon var bildet så komisk at vi lo så vi nesten datt av stolen. En fullblods jøde som går i krigen pyntet med ikoner, ha, ha.

MIN UNGE VENN fortalte meg at den potensielle svigerfamilien trodde fullt og helt på den russiske historiefortellingen om at fascistene har inntatt regjeringskontorene i Kiev. I tillegg tror den potensielle svigerfaren på jødeforfølgelser hvis Kiev slår ned det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina, slik at Lugansk blir styrt fra Kiev. Bildet er ikke bare av en jøde og et ikon, men av full ideologisk forvirring. Så ved nærmere ettertanke er bildet av min venns mulige svigerfar ikke bare komisk. Det er dypt tragisk.

PRESIDENT POROSJENKO i Ukraina har avblåst den ensidige våpenhvilen han innførte i ti dager. Det var ganske forutsigbart at de pro-russiske opprørerne i Donetsk og Lugansk ikke ville ta imot tilbudet om amnesti for dem uten blod på hendene, og en korridor til Russland, for dem som ville dit. Nå er forsoning prøvd, og våpnene kan igjen tale. Samtidig som diplomatiet jobber, og Ukrainas, Russlands,Tysklands og Frankrikes utenriksministre hadde møter også i går.

MEN HVA ER DET de ser for seg av løsninger på den ukrainske floka? Spørsmålet er veldig vanskelig, det dreier seg nemlig ikke lenger bare om hva den russiske presidenten Vladimir Putin kan akseptere innenfor rammene av formell ukrainsk suverenitet. For det pro-russiske væpnete opprøret, som har hatt politisk støtte - og Ukraina sier militær og økonomisk støtte - fra Russland, har blitt en Frankenstein, et politisk monster som ikke lar seg temme av Kiev, og som ikke lar seg styre av Moskva, sin opprinnelige mentor. Dette er en virkelighet som er en katastrofe for Kiev, men også trolig en ulykke for Moskva. For hvem vil i lengden ha et lovløst landskap som sin nærmeste nabo? Frankenstein-faktoren er en faktor som Kreml undervurderte da de helte bensin til det ukrainske bålet i Øst-Ukraina.

LA OSS TA det ukrainske perspektivet først. Valget av Petro Porosjenko som president i mai ga Ukraina hardt tiltrengt politisk styringsfart. Hæren har etter valget vært brukt med større tyngde og troverdighet for å slå ned opprøret i øst. Men det er likevel uklart om regjeringsstyrkene er godt nok trent og motivert til å gå løs på opprørere som har bitt godt fra seg når de har blitt angrepet, som i Slavjansk.

Motiverte er imidlertid styrkene i Nasjonalgarden, som bygges opp. Den skal etter planen telle 20 000 mann og er blant annet satt sammen av aktivistene som med vold tvang gjennom revolusjonen i februar. Fascistorganisasjonen Høyre sektor rekrutterer mange til Nasjonalgarden.

Problemet er bare at hvis regjeringen bruker disse hardkokte mennene med et nærmest revolusjonært nasjonalistisk program til å slå ned opprøret i øst, så vil min venns potensielle svigerfar, og mange russere og ukrainere - og, ja, jøder - få rett. Det var fascistene som kom fra Kiev! Og det vil ikke bidra til den forsoningen som tross alt må til hvis det skal være noen som helst realitet i påstanden om at Ukraina er ett land.

SAMTIDIG BLIR sjansene for at Russland skal gripe direkte inn militært i Øst-Ukraina stadig mindre. Hvorfor skulle Moskva ta ansvaret for kaoset de har bidratt til å skape? I Kreml toer man nå sine hender og prøver å forsikre omverdenen om at: «Det var ikke oss».

Nå har vi en situasjon der de pro-russiske gruppene har vokst seg så sterke at de kanskje ikke kan knuses av dårlig motiverte ukrainske sikkerhetsstyrker. Hvis nasjonalgarden, med sin egne politiske agenda, settes inn, vil det kunne motivere flere til «antifascistisk» aksjon, og man kan i verste fall få en blodig borgerkrig i øst, mellom patrioter og «inntrengere» fra vest.

I Moskva har man en stund sagt at Russland ikke har noen kontroll med opprørerne i Øst-Ukraina. Imens vokser lovløsheten og kriminaliteten i områdene opprørerne kontrollerer, og vanlige folk fortviler eller flykter. Det er også et resultat av at noen - vi sier ikke hvem - skapte en Frankenstein.