BER TIL GUD: Olga Bogomolets er en annerledes presidentkandidat i Ukraina. Etternavnet betyr «ber til gud». Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
BER TIL GUD: Olga Bogomolets er en annerledes presidentkandidat i Ukraina. Etternavnet betyr «ber til gud». Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer

Ukrainas sjanseløse samvittighet

Olga Bogomolets er den annerledes presidentkandidaten til søndagens presidentvalg i Ukraina. Hun er helten fra Maidan, landets Florence Nightingale, som snakker til folk fra hjerte til hjerte.

Kommentar

ODESSA (Dagbladet): - Om jeg virkelig tror på en fremtid for Ukraina, eller om hjertet bare blør for landet. Du vet at hodet og hjertet må være i harmoni. Hvis ikke, hvis du må lyve, er ikke livet verdt å leve, sier Olga Bogomolets til Dagbladet.

Det er dette språket, insisteringen på ærlighet og åpenhet, som gjør Bogomolets til den annerledes presidentkandidaten i det ukrainske presidentvalget. Bogomolets insisterer på å framstå som kompromissløst ærlig, og har sagt nei til posisjoner i den nye regjeringen fordi hun heller ikke stoler på det nye regimets ærlige hensikter. For hvis du må lyve eller kompromisse med din samvittighet er ikke livet verdt å leve.

Bogomolets møter velgere i Odessa, den kosmopolitiske millionbyen ved Svartehavet. Hun har blitt en av de virkelige heltene fra revolusjonen på Madan-plassen i Kiev i vinter. Under konfrontasjonene med elitestyrkene som inntil det siste var lojale mot den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj var det kirurgen Bogomolets som organiserte det medisinske hjelpearbeidet for dem som ble skutt og skadet. Modig og i fremste linje for å redde liv, ble hun en av den ukrainske revolusjonens fremste profiler.

HUN STENGTE DØRA med sin autoritet og tilstedeværelse da sikkerhetspolitiet prøvde å ta seg inn på lasarettet ved Maidan-plassen for å arrestere skadde demonstranter. For ingen skubber seg på Bogomolets, en slekt av framtredende medisinere og militære med dype røtter i den ukrainske - og tidligere russiske - eliten.

- Jeg stiller som kandidat til valget fordi vi trenger å bygge et nytt land, sier Olga Bogomolets til sine potensielle velgere i det erverdige hovedbibioteket i svartehavsbyen Odessa. Fra veggene stirrer byster av de store navnene i russisk litteratur - og ikke ukrainsk - ned på tilhørerne. Her er Dostojevskij, Tolstoy, Pusjkin og Tsjekhov, og selvsagt ukraineren Gogol - som ikke skrev på ukrainsk, men på russisk - hovedpersonene i litteraturen. For sånn er også Ukrainas vanskelige historie og litteraturhistorie. Russisk.

EN ELDRE KVINNE som for anledningen ser ut til å ha sminket seg til det nesten ugjenkjennelige, lener seg mot oss, og hvisker at "det er ikke dumt det hun sier". Men så legger hun til.
- Men jeg skal stemme på Petro Porosjenko, jeg. Men ikke si det til noen, sier hun. Porosjenko er den klare favoritten i søndagens valg, og ligger på noen meningsmålinger an til å få 55 prosent av stemmene.

- Nå må vi få helt andre folk i regjeringen. Vi må ha mennesker som respesenterer folket, sier Bogomolets. Og tilhørerne i biblioteket, for det meste pensjonister og skoleelever, applauderer.

BOGOMPLETS SIER hun stiller til valget for at det skal være en anneredes stemme enn de etablerte politikernes. Hun bestemte seg i siste liten for å stille, og har ikke penger til å drive store reklamekampanjer, som de mer etablerte politikerne.

Og de av Bogomolets tilhengere som mener hun må være sendt av vårherre, har et poeng. For Bogomolets betyr rett og slett «Ber til gud».

Men Bogomolets betyr også noe mer i Ukraina. Familiebakgrunnen er også en politisk kapital, for familien har reddet både fedrelandet - den gang det var en del av Det russiske imperiet - med sine genaraler, og folket, med sine framtredende medisinere. Og Bogomolets vet å appelere til sine egne.

- Min bestemor var familiens muntrasjonsråd. Hun fortalte alltid vitser fra barndommens Odessa, sier Boglmolets. Og forsamlingen humrer tilfreds.

Men Bogomolets sjanser til å bli president er håpløs. Hun er en av 20 kandidater som alle er sjanseløse mot sjokoladekongen Petro Porosjenko. Kvinnen som ettertrykkelig har sminket seg for anledningen, oppsummerer det ganske presist overfor Dagbladet.

- Olga Bogomolets som president i Ukraina? Hun er for god til å være sann.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.