BILDE AV ET NEDERLAG: Eldre kvinner i Debaltseve lager suppe. (AP Photo/Vadim Ghirda) Scanpix
BILDE AV ET NEDERLAG: Eldre kvinner i Debaltseve lager suppe. (AP Photo/Vadim Ghirda) ScanpixVis mer

Ukrainas utrolige nederlag ett år etter revolusjonen

På ett-års dagen for det avgjørende slaget på Maidan-plassen i Kiev er det Moskva som styrer begivenhetene i Ukraina, skriver Morten Strand.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Minst 77 mennesker ble drept for ett år siden i dag, i det avgjørende slaget om makta i Ukraina på Maidan-plassen i Kiev. Ett år etter er president Petro Porosjenko en skadeskutt president, nesten skutt i filler av de pro-russiske opprørerne som er søttet av Moskva, og av sin egen mislykkete militære strategi.

- Den russiske regjeringens mål er å offentlig ydmyke det ukrainske miltæret, og skape politisk kaos i Kiev, for på en eller annen måte å få til regimeskifte, sier den russiske forsvarsanalytikeren Pavel Felgenhauer til telegrambyrået Reuters. Hvis den anerkjente Felgenhauer har rett om Russlands mål i Ukraina, så har det de siste ukene blitt åpenbart at Russland har redskapene til å skape kaos, og at den russiske presidenten Vladimir Putin er villig til å bruke dem. Nådeløst.

20. FEBRUAR 2014 ble dagen som endret det meste i Ukraina. President Viktor Janukovitsj hadde gitt opprørspolitiet ordre om å skyte med skarpt mot demonstranter. Politiet prøvde å storme plassen med ti-tusener av opprørere som hadde forskanset seg bak barrikader. Men demonstranter hadde også våpen, og politiet klarte ikke å ta kontroll over plassen. Neste dag skrev Janukovitsj under en avtale som ville vingeklippe ham som president, med framskutt valg til desember. Men Janukovitsj´regime var i realiteten allerede historie. Han var avkledd av sin egen maktesløshet og brutalitet, og sjefene for dem som kunne reddet ham - politiet og hæren - hoppet fra det synkende skip e'n etter e'n.

MARKERINGEN av begivenhetene for et år siden starter ved midnatt i natt med at alle landets kirkeklokker skal ringe, før Porosjenko og andre ledere etter planen skal holde taler på Maidan-plassen. Men realiteten er at det er veldig lite å feire. I løpet av året som er gått er Krim tapt, mer enn 5 000 mennesker er drept i krigen i Øst-Ukraina, og økonomien ligger i ruiner med sterkt redusert kjøpekraft for de fleste, etter at valtaen hrivna er devaluert med rundt 50 prosent.

MEN DET VERSTE og mest prekære sett med ukrainske øyne er den militære situasjonen. Tapet av jernbaneknutepunktet Debaltseve i Øst-Ukraina onsdag er et stort nederlag for Porosjenko og Ukraina. Men måten Debaltseve ble tapt på er et enda større nederlag for Porosjenko. Lenge nektet han for at byen var omringet av  de pro-russiske opprørerne. De ukrainske soldatene har - som resten av den ukrainske hæren - vært dårlig utstyrt, og selv om det lange var klart at de ikke kunne slå de pro-russiske opprørerne tilbake, så har de ukrainske soldatene heller ikke hatt noen strategi for å slå seg ut. De ble sakte omringet i et allerede tapt slag.

I MØTENE MED Putin, Merkel og Hollande i Minsk for litt over en uke siden ble over halvparten av tida brukt på Debaltseve, sa kilder etter at våpenhvileavtalen var skrevet under. Da våpenhvilen trådte i kraft natt til sist søndag fortsatte kampene i byen, de fortsatte helt til den var tatt. Porosjenkos forsøk på å redde byen var mislykket, og man trengte ikke være spåmann for å skjønne at det ville gå slik. Det er uklart hvor mange ukrainske soldater som er drept i Debaltseve. Ukrainske medier har rapportert om flere titalls døde soldeter i et likhus i nabobyen Artemivsk, men den politiske lederen for opprørerne, Aleksandr Zakharsjenko, som ble skadet i Debaltseve, sier at 3000 ukrainske soldater er drept. Russland har uansett etter hvert som denne konflikten har utviklet seg, og de pro-russiske opprørerne har bygget på seg selvtillit, vist at det er de som er de militært sterke. Beskjeden til Ukraina er; gi deg, ellers får du enda mer bank.

TYPISK NOK sendte den pro-russiske «regjeringen» i Donetsk fylke i ettermiddag ut en beskjed om at den nå er klar til å underskrive avtalen om tilbaketrekking av tunge våpen, slik avtalen fra Minsk forutsetter. Beskjeden til Kiev er at Debsaltseve er erobret, nå kan dere skrive under på en avtale som er enda mer ydmykende enn den avtalen dere skrev under på i Minsk. Hvis dere ikke skriver under får dere mer juling, og må til slutt underskrive en avtale som er enda mer ydmykende enn denne.

FOR DET RUSSISKE presset ser ikke ut til å avta. Ukrainske myndigheter sier at 20 nye stridsvogner og annet militært utstyr idag passerte grensa i sør, på vei mot Mariupol i sør, en annen by det har vært spekulert i om de pro-russiske opprørerne vil ta. Om denne fronten også åpnes gjenstår å se. Foreløpig ser det ut til at Ukraina har et tilbud om å skrive under på avtalen om tilbaketrekking av tunge våpen nå. Hvis ikke...