Ukrainske krigsforbrytelser

Hvor er Dagbladet?

OVERSETT? En nordmann som dokumenterer krigsforbrytelser måtte da være en god nettsak for Dagbladet? spør artikkelforfatteren. Bildet er fra stedet Malaysia Airlines-flyet krasjet ved Dontesk i Øst-Ukraina. Foto: Bulent Kilic / AFP / NTB Scanpix
OVERSETT? En nordmann som dokumenterer krigsforbrytelser måtte da være en god nettsak for Dagbladet? spør artikkelforfatteren. Bildet er fra stedet Malaysia Airlines-flyet krasjet ved Dontesk i Øst-Ukraina. Foto: Bulent Kilic / AFP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Den norske krisegranskeren Ole Solvang avdekket mulige krigsforbrytelser i Donetsk begått av ukrainske regjeringsstyrker. Solvang jobber for organisasjonen Human Rights Watch (HRW), og han har dokumentert at den ukrainske hæren har skutt upresise grad-raketter inn i tettbygde områder som drepte 16 sivile i fire angrep mellom 12. og 21 juli.

HRW skriver om dette i sin rapport Ukraine: Unguided Rockets Killing Civilians, og jeg ringte først til nettdesken i Dagbladet lørdag formiddag siden jeg bidrar av og til med artikler fra Beograd og Serbia hvor jeg bor, og jeg fulgte opp med en epost. En nordmann som dokumenterer krigsforbrytelser måtte da være en god nettsak for Dagbladet, spesielt siden de kunne tjene noen reklamekroner på videoen fra HRW, eller?

Det er mulig terrortrusselen tok for mye oppmerksomhet, men Dagbladet skrev aldri om de mulige ukrainske krigsforbrytelsene. Søndag ettermiddag skrev de imidlertid om at Russland hadde skutt raketter mot militære mål i Ukraina, noe jeg ikke har sett dokumentasjon på.
Når det gjelder nedskytingen av passasjerflyet, er jeg er ikke noen ekspert på å vurdere satellittbilder og radarinformasjon, men når jeg ser Russlands dokumentasjonen og spørsmål til regjeringen i Kiev og vestlige politikere som beskylder russere for å ha stått bak nedskytninger, virker dette mye mer solid enn det jeg har sett fra amerikanere og Ukraina. Dette kan de som er interessere lese mer om og se video i artikkelen Ukrainian Su-25 fighter detected in close approach to MH17 before crash.

Hvis det stemmer at et ukrainsk jagerfly var i nærheten av MH17 og at Kiev-styrker flyttet BUK luftvernmissilsystemer inn i opprørskontrollert område, endrer dette fullstendig på forutsetningene for den anti-russiske mediadekningen vi ser i Norge og andre vestlige land. Jeg har ikke registrert at Dagbladet har skrevet om dette eller lenket til videoen fra det russiske forsvaret.
Det er ikke nok å bare lese Dagbladet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.