Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Ukristelig holdning til homofile

Plateaktuelle Bjørn Eidsvåg refser Kirkens syn på homofile og lesbiske: - Det å være homofil er ingen perversitet. Det er faktisk helt normalt - i de fleste miljø, sier Eidsvåg, som er svært uenig i Kirkens syn på homofile og lesbiske. På hans nye plate, som kommer i dag, synger han om en manns kamp for å stå fram som homofil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eidsvåg mener det er en særdeles ukristelig holdning å si at det er greit med en homofil eller lesbisk legning, men at det ikke er tillatt å leve den ut.

- Hva slags nestekjærlighet er det? Å nekte folk å leve ut sin kjærlighet. Jeg forstår ikke noe av det synet. Det er helt absurd, sier Eidsvåg oppgitt.

Han reagerer på at landets biskoper foran kirkemøtet 9. november går inn for at homofile og lesbiske i partnerskap ikke skal kunne være ansatt i vigslete stillinger.

- Ektefølt

Han vil kjempe for en annen holdning enn hva Den norske kirke står for i dag. På låta «Ein får elska mens ein kan» synger han om en manns kamp for å stå fram som homofil.

- Jeg kjenner folk som har vært i denne situasjonen. Jeg vet hvor tøft det er for mange, sier den folkekjære sangeren som er forberedt på reaksjoner på sangen. Men han understreker overfor Dagbladet at hvis det er tema han har lyst til å synge ut om, så er det nettopp Kirkens syn på homofile og lesbiske. Han har ingen problemer med å bruke sin posisjon i denne debatten.

- Jeg deler på ingen måte Kirkens syn på homofile og lesbiske, sier Eidsvåg, og understreker på nytt at sangen fra hans side er veldig ektefølt.

- Låta er et håndslag til folk som sliter med å «stå fram». Dessuten er det helt greit at låta kommer nå - like før Kirken på nytt skal debattere sitt syn på homofile og lesbiske, sier Bjørn Eidsvåg til Dagbladet.

Han håper kirkemøtet deler hans syn, men han har ikke noen stor tro på at det går gjennom denne gang.

- Det er nok dessverre fortsatt for radikalt her til lands.

I dag kommer oppfølgeren til suksessen «Landet lenger bak», som har solgt over 100000 eksemplarer. «På svai» har han kalt den nye skiva, og det handler ikke om en person som har et altfor høyt alkoholforbruk. Det handler derimot om å ligge ankret opp i en fjordtarm i en seilbåt. Da blir båten med strømmen... nettopp; den ligger på svai...

Båtfrelst

Det er ikke helt tilfeldig at herr Eidsvåg har tatt i bruk havets og båtlivets metaforer. Mannen anskaffet seg for fire år siden en 37,5 fot lang båt med hvite seil - noe flere kutt på plata bærer preg av. Dette til tross for at plata er innspilt ved peisen på hytta i Skurdalen i Geilo-distriktet. Båtlivet har til og med medført at Eidsvåg har laget en hyllest til sommer'n, noe som i aller høyeste grad er noe nytt fra den utpregede høst- og vinter-musikeren Bjørn Eidsvåg.

- Jeg sang til og med fra båten i sommer - og det funket som bare det! gliser saudaværingen som er bosatt i Lier.

- Ikke like brådjup, melankolsk og trøstende lenger, Eidsvåg?

- Nei - og ja. Denne plata har nok litt mer glimt i øyet, men samtidig er noen av de mest såre låtene jeg har laget med på denne. På noen låter har jeg overgått meg selv i tristhet, sier Eidsvåg, som ikke greier å befri seg fra sin rolle som sjelesørger.

Skjermer seg selv

- Det er sterkt å få tilbakemelding på at låter har truffet folk i vanskelige situasjoner. Slikt beveger meg. Jeg blir ofte satt ut når det går opp for meg hvor mye sangene betyr for enkelte.

- Er ikke det slitsomt?

- Jo, av og til - for jeg vil på ingen måte framstå som mannen med svarene. Det er sangen folk blir møtt av, ikke meg...

- Slik skjermer jeg meg selv. Jeg kan ikke rykke inn å redde folks liv - da sliter jeg meg ut. Ofte er det klokeste jeg kan gjøre å avvise folk som kommer til meg for å søke trøst og støtte. Det gjelder både for meg og for vedkommende. Folk må tross alt ta ansvar for sitt eget liv.

Hele Norges coronakart