DEBATT

Ukritisk hyllest av næringslivet

Vi trenger tiltak for å stoppe selskapene som ikke vil følge retningslinjer som fremmer et ansvarlig næringsliv.

KUNNSKAP: - Vi trenger mer kunnskap om hvilken utvikling som følger av investeringer og etableringer, skriver artikkelforfatteren. Foto: Zoonar / NTB Scanpix
KUNNSKAP: - Vi trenger mer kunnskap om hvilken utvikling som følger av investeringer og etableringer, skriver artikkelforfatteren. Foto: Zoonar / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Investeringer i utviklingsland kan gi arbeidsplasser og velstandsutvikling, men det er ingen naturgitt sammenheng mellom næringsaktivitet og å styrke menneskerettigheter.

Det er nok av eksempler på selskaper som utnytter lokale ressurser, unndrar seg skatt og etterlater seg samfunn som er verre stilt enn da de kom. Derfor må den norske satsingen på næringsliv over bistandsbudsjettet følges av tydelige krav og forventninger til selskapene. FOKUS frykter at regjeringen er for passiv.

Den nasjonale handlingsplanen for FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter kunne vært et godt redskap. Den ble lansert i fjor høst, men inneholder verken praktiske verktøy, konkrete råd eller eksempler til etterfølgelse for norske selskaper som skal kartlegge, minimere og unngå risikoen for å bidra til menneskerettighetsbrudd gjennom sin virksomhet i nye markeder.

I dag inviteres det til den årlige næringslivskonferansen om internasjonalisering og utvikling. Norad er medarrangør og utenriksminister Børge Brende er hovedinnleder. Konferansens utgangspunkt er at næringsutvikling og privat sektor gis et stadig større rom i utviklingssamarbeidet. Det burde være en anledning for kritisk refleksjon om effekten av næringslivsfremme som del av norsk utviklingspolitikk. Men kompetente, kritiske røster fra akademia og sivilsamfunnet glimrer med sitt fravær.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer