Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ukritisk hyllest av næringslivet

Vi trenger tiltak for å stoppe selskapene som ikke vil følge retningslinjer som fremmer et ansvarlig næringsliv.

KUNNSKAP: - Vi trenger mer kunnskap om hvilken utvikling som følger av investeringer og etableringer, skriver artikkelforfatteren. Foto: Zoonar / NTB Scanpix
KUNNSKAP: - Vi trenger mer kunnskap om hvilken utvikling som følger av investeringer og etableringer, skriver artikkelforfatteren. Foto: Zoonar / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Investeringer i utviklingsland kan gi arbeidsplasser og velstandsutvikling, men det er ingen naturgitt sammenheng mellom næringsaktivitet og å styrke menneskerettigheter.

Det er nok av eksempler på selskaper som utnytter lokale ressurser, unndrar seg skatt og etterlater seg samfunn som er verre stilt enn da de kom. Derfor må den norske satsingen på næringsliv over bistandsbudsjettet følges av tydelige krav og forventninger til selskapene. FOKUS frykter at regjeringen er for passiv.

Den nasjonale handlingsplanen for FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter kunne vært et godt redskap. Den ble lansert i fjor høst, men inneholder verken praktiske verktøy, konkrete råd eller eksempler til etterfølgelse for norske selskaper som skal kartlegge, minimere og unngå risikoen for å bidra til menneskerettighetsbrudd gjennom sin virksomhet i nye markeder.

I dag inviteres det til den årlige næringslivskonferansen om internasjonalisering og utvikling. Norad er medarrangør og utenriksminister Børge Brende er hovedinnleder. Konferansens utgangspunkt er at næringsutvikling og privat sektor gis et stadig større rom i utviklingssamarbeidet. Det burde være en anledning for kritisk refleksjon om effekten av næringslivsfremme som del av norsk utviklingspolitikk. Men kompetente, kritiske røster fra akademia og sivilsamfunnet glimrer med sitt fravær.

FOKUS anerkjenner næringslivet som en viktig utviklingsaktør i sør, men vi trenger mer kunnskap om hvilken utvikling som følger av investeringer og etableringer. Vi trenger også incitament for å fremme de beste selskapene og konkret veiledning for å bistå dem som ønsker å bli bedre. Dessuten trenger vi tiltak for å stoppe selskapene som ikke vil følge retningslinjer som fremmer et ansvarlig næringsliv.

Skiftende norske regjeringer har investert store ressurser til utviklingen av FNs veiledende prinsipper om et ansvarlig næringsliv. Nå er tiden kommet for å følge oppfordringen som ligger til grunn for prinsippene med å utvikle nasjonal politikk på området. Vi vil gjerne bidra med å integrere kvinnekonvensjonen og kvinners rettigheter i arbeidet, slik at næringsaktivitet kan gi utvikling for alle. Men da må vi og andre deler av det sivile samfunn inviteres med i diskusjonen. Den utfordringen går til både norske myndigheter og selskaper.