Ukritisk krigsjournalistikk

Er medias manglende dekning av sentrale aspekter ved krig en fare for befolkningen?

NORGE DELTAR: Men mediene svikter i å opplyse oss om det større bildet rundt vårt engasjement, mener Rune Ottosen og Stig Arne Nohrstedt. Foto: PRT Meymaneh / NTB Scanpix
NORGE DELTAR: Men mediene svikter i å opplyse oss om det større bildet rundt vårt engasjement, mener Rune Ottosen og Stig Arne Nohrstedt. Foto: PRT Meymaneh / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Uten en åpen debatt har det norske Stortinget nok en gang i et lukket møte i avsondret ro fra mediene og befolkningens innsyn sluttet oss til et nytt militært eventyr; kampen mot IS.

Som da vi bestemte oss for å bombe Libya var prosedyren så overflatisk at jurister med greie på sånt sier det er grunnlovsstridig.

Medienes manglende vilje til å løfte fram de prinsipielle og folkerettslige spørsmålene da USA bombet mål i Syria uten FN-mandat var påfallende.

Dagens propaganda-videoer fra Pentagon likner til forveksling dem vi så under den første direktesendte TV-krigen mot Irak i 1991: Presisisjonsvåpen treffer bygninger uten at en bloddråpe eller menneskelige lidelser å se.

IS-krigerne gjør det de kan for å leve opp til bildet av de nye yppersteprestene i «ondskapens akse».

Jo, det er lett å rope krav om handlekraft og militære midler når vi blir konfrontert med grusomheter fra IS mot sivile, men hvor godt planlagt er egentlig dette?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer