Debatt: Overgrep

Ukul ukultur

Det er vi som har ansvar for å rette opp i voldtektskulturen i verden. 

FRYKT: – Det er på tide at vi starter å behandle kvinner som medmennesker, skriver Lasse Lokøy, bassist i bandet Sløtface i dette innlegget. Han har lagd en musikkvideo som tar for seg menn som skaper frykt. Foto: Jarle H. Moe / Gonzales Photo / NTB Scanpix
FRYKT: – Det er på tide at vi starter å behandle kvinner som medmennesker, skriver Lasse Lokøy, bassist i bandet Sløtface i dette innlegget. Han har lagd en musikkvideo som tar for seg menn som skaper frykt. Foto: Jarle H. Moe / Gonzales Photo / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Jeg som skriver dette er ikke kvinne og forsøker ikke å si at jeg vet hvordan seksuelle overgrep føles. Jeg prøver heller ikke å beskytte min søster, kjæreste eller mor på grunn av mitt forhold til dem. Jeg mener at alle har rett til frihet og trygghet, uavhengig av kjønn, fordi mennesker er likeverdige.

Hvorfor føler vi oss bra når vi seksuelt trakasserer kvinner? For, vi føler vel oss bra siden vi støtt og stadig gjør det? På dansegulvet klår vi på dem. På gata følger vi etter og roper ting til dem. Som «så deilig du er» og «kom her, så skal du få pikk». Da føler vi oss rimelig kule. Og kvinnene, de blir mo i knærne. At vi i det hele tatt har lyst på dem og ytrer vår interesse burde de ta som en kompliment.

MUSIKKVIDEO: Den nye musikkvideoen til Sløtface, Bright Lights, tar for seg menn som skaper frykt. Video: Sløtface Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Når kvinner blir voldtatt synes vi det er forferdelig, men de kunne vel strengt tatt ha vært litt mer forsiktige. Kvinner burde ikke gå alene i gatene og i hvert fall ikke når de er beruset. Det har det norske politiet sagt til oss. Og hvis kvinner bare skal prate litt med oss, må de være veldig tydelige på at de ikke er interessert i sex. Hvis ikke kan vi bli veldig forvirret, og da er det ikke vår feil. Det har det norske rettsvesenet lært oss.

Jeg og bandet mitt har laget en film til oss som er enige i at det som står ovenfor ikke er greit. Den skal vise oss hvordan det oppleves fra den andre siden. Den bør gjøre det tydelig at vi menn skaper frykt. Les mer om musikkvideoen her.

Jeg mener at problemet ligger hos oss og at det er vi som har ansvar for å rette opp i voldtektskulturen i verden. For å få slutt på denne ukulturen må vi sende et signal til hverandre, og til verden, om at det ikke er greit å behandle kvinner på denne måten, at det er et problem vi ser og vil gjøre noe med, og at det ikke er noe kvinner står ansvarlige for å endre.

Det er på tide at vi starter å behandle kvinner som medmennesker og ikke kommer med unnskyldninger som «det var ment som en spøk» eller «jeg jazzet med gutta». Og om vi faktisk har lyst til å vise interesse for en kvinne, kan vi i stedet for å klå på dansegulvet og rope skjellsord, be henne ut på en kaffe til uka. Ta et nei for et nei, og et ja for et ja. Så kan vi vise oss fra en bedre side.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.