Ukultur i Norges Bank

Håndteringen av denne klagen undergraver i praksis hele det etiske rammeverket Oljefondet bygger på.

ROPER VARSKO: «Er Norges Bank egentlig egnet til å stå som ansvarlig investor av Oljefondet?» spør artikkelforfatterne. Bildet viser sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
ROPER VARSKO: «Er Norges Bank egentlig egnet til å stå som ansvarlig investor av Oljefondet?» spør artikkelforfatterne. Bildet viser sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Er Norges Bank egentlig egnet til å stå som ansvarlig investor av Oljefondet? I lang tid har vi stilt oss dette spørsmålet. Mye peker mot at OECD vil gjøre det samme, når de i dag offentliggjør sin slutterklæring på vår klage.I 2012 klaget vi inn Norges Bank for det norske OECD-kontaktpunktet for ansvarlig næringsliv. Det er første gang Oljefondet har blitt klaget inn til OECD. Klagen omhandler investeringen i stålselskapet Posco, som er anklaget for omfattende brudd på menneskerettigheter i sin virksomhet i India. Norges Bank har gjennom Oljefondet investert over 1,4 milliarder kroner i Posco.

Norge er folkerettslig forpliktet til å fremme OECDs retningslinjer og kontaktpunktet. Dette blir også av regjeringen omtalt som Norges fremste instrument for å sikre samfunnsansvar hos norske selskaper og investorer. OECD påpeker det som et minimum at multinasjonale selskaper viser vilje til å samarbeide. Til tross for dette har Norges Bank sabotert klagebehandlingen og nektet å møte oss som klager i kontaktpunktet. Det er oppsiktsvekkende at også Finansdepartementet godtar dette. Finansminister Sigbjørn Johnsen sier at Norges Bank selv tar stilling til om de vil besvare slike henvendelser. Rammeverket for forvaltningen av Oljefondet gjør at «løpende detaljstyring fra departementet er verken mulig eller ønskelig».Norges Bank lener seg på at de er minoritetsaksjonær og kan gjøre lite med slike brudd. Men OECDs retningslinjer understreker at alle aksjeeiere - uansett størrelse - har et ansvar for å bruke det handlingsrommet de har som eiere.

Likevel nekter Norges Bank å svare på hvordan de utøver sitt aktive eierskap overfor problematiske selskap, noe den norske offentligheten vet lite om. Oljefondet er inne i praktisk talt alle børsnoterte selskap - minst 7500 - hvor flere har et medansvar for alvorlige krenkelser av mennesker og miljø. Kun to selskaper er utestengt på grunn av medansvar for menneskerettighetsbrudd, og ni på grunn av miljøskader.

Vi er bekymret for signaleffekten dette gir. Regjeringen aksepterer at Norges Bank unndrar seg en slik klagebehandling, til tross for at OECDs kontaktpunkt omtales som det fremste instrumentet vi har for samfunnsansvar. Hvordan kan vi forvente at andre selskap i framtida skal bruke tid og ressurser for å bidra positivt i tilsvarende prosesser? Det er all grunn til å rope varsko. Håndteringen av denne klagen undergraver i praksis hele det etiske rammeverket Oljefondet bygger på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.