Ukulturen i politiet

Norske polititenestemenn lyt sjølve stå til ansvar for den elendige forfatninga som 22. juli-kommisjonen har avdekkja i politiet.

PÅ KNÆRNE: Politifolk gjennomsøker Høyblokka etter terrorangrepet i fjor. Foto: Kripos / NTB Scanpix
 Foto: KRIPOS / Scanpix
PÅ KNÆRNE: Politifolk gjennomsøker Høyblokka etter terrorangrepet i fjor. Foto: Kripos / NTB Scanpix Foto: KRIPOS / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Eit hovedpoeng til 22. julikommisjonens leiar Alexandra Bech Gjørv var at kor mykje ressursar politiet har totalt sett, er mindre viktig enn leiing, haldningar og kultur. I debatten etterpå har mykje av merksemda vorte retta mot leiingas ansvar på ulike nivå. Men i det moderne arbeidslivet - kor mykje kan ein leiar få til dersom yrkesgrupper ikkje ynskjer å utføre godt arbeid?

Leiarskap er relasjonelt. Det er ikkje berre slik at gode leiarar skaper gode medarbeidarar. Det er like mykje andre vegen: Gode medarbeidarar skaper gode leiarar - og omvendt: Dårlege yrkesutøvarar gir dårlege leiarar. Til dømes sjukemelde 22 polititenestemenn seg i ein koordinert aksjon slik at politihuset måtte stenge for helga i Stavanger 7. november 2008 (Aftenbladet 13/11, 2008). Kva skulle politimeisteren gjere? Å ta eit oppgjer med ukulturen ville fort medføre endå verre aksjonar.

Sjukemeldingane hang saman med Politiets Fellesforbunds kamp for høgare løn. Dåverande fornyingsminister Heidi Grande Røys truga med å melde politiet inn for arbeidsretten. «Overtidsnekt, en bommer på skyteprøve og den type ting. Vi sa klart fra at sånn som vi ser det så tenderer dette mot ulovlige aksjoner og vi har det til vurdering», sa Heidi Grande Røys (TV2.no, 23/9 2008). Leiaren i Politiets Fellesforbund, Arne Johannesen, har vedgått: «Når en opplever en slik langvarig arbeidskonflikt er det klart det påvirker motivasjonen» (pf.no 15/7 2009). Resultatet av dei ulovlege lønsaksjonane var i følgje riksadvokaten eit dramatisk fall i oppklaring av alvorlig kriminalitet (pf.no 14/7 2009). Eit kraftig fall i innsatsen mot kriminalitet, vitnar om massiv oppslutnad om aksjonane internt i politiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer