TULLINLØKKA:  En gang hjemsted for en frosk plassert midt mellom Nasjonalgalleriet og Kulturhistorisk museum. Foto: Espen Aas / NTB Scanpix
TULLINLØKKA: En gang hjemsted for en frosk plassert midt mellom Nasjonalgalleriet og Kulturhistorisk museum. Foto: Espen Aas / NTB ScanpixVis mer

Ukysset frosk i sikte?

Kulturhistorisk museum på Tullinløkka vokter seg nok for å bli en frosk som ingen vil kysse.

Kommentar

Store planer legges for framtida til det andre museumsbygget på Tullinløkka i Oslo - det praktfulle jugendpalasset vi kjenner som «Historisk museum». Vikingsamlingene skal flyttes til Bygdøy og fylle et nybygg som reises i sammenheng med det eksisterende. Det skal bli det største, beste, ledende vikingtiltaket i hele verden, sier museets folk.

Hva da med praktbygget på Tullinløkka? Skal det gå en tom og usikker framtid i møte, som det gamle Nasjonalgalleriet på den andre siden av løkka? Skal Sverre Fehns arrangement i middelalderrommet annulleres? Og hva med alle de etnografiske samlingene? Blir mumiene borte?

Søndag inviterte museet til diskusjonsmøte der planene ble lagt fram. Direktør og utstillingsansvarlige snakket om behovet for å omdefinere museet, demontere den kronologiske utstillingen av steinalder, bronse og jern, og tenke nytt. Flere i publikum tenkte engstelig: blir det «Kyss frosken» nå igjen?

Som mange vil huske, gikk det fullstendig galt da Nasjonalgalleriet for noen år siden prøvde seg på en omdefinering med storsatsingen «Kyss frosken!», kuratert av uredde Kari Brandtzæg. De bygget et gøyalt, grønt futuristisk anlegg midt på løkka og prøvde å få folk til å se på det kjente og kjære med nye øyne, i ny sammenheng.

Anatema! Helligbrøde! Blasfemi! Det bornerte borgerskapet vred seg i estetiske kramper - hvordan våget man å besudle vår nasjonale skatt! Museets svenske direktør Sune Nordgren ble nærmest kjeppjaget ut av landet - og siden var det bare bråk og tøys i huset.

Museumsledelsen i nabohuset har nok tenkt mye på raseriet som møtte nyfortolkerne i Nasjonalmuseet. De har derfor sikret seg godt - hovedhuset skal fortsette som museum, med stadig nye utstillinger, Vikingskiphuset på Bygdøy skal vernes og inngå i et større anlegg tilpasset hastige cruiseturister så vel som fordypningslystne alvorsfolk, og nye lokaler på Økern skal sikre samling og konservering.

På søndagens møte ble det likevel gitt uttrykk for angst fra enkelte publikummere. Skal den norske sentralfortellingen om våre pionerer overskygges av kulturelt mangfold og forskningsvennlige provokasjoner? Skal stavkirkene stues bort til fordel for «kollapser», «urban gardening» og «pionerbosetting»? Det blir spennende å se.

Museets pågangsmodige stab har tatt lærdom av den innebygde motstanden i norske folkesjeler, men gir ikke opp å tenke nytt. Museet skal vekkes av sin Tornerose-søvn og bli et sosialt knutepunkt. Fjorårets geniale satsing «Ja, vi elsker frihet», der Hells Angels, homser og SS-kult ble stilt i perspektiv, var nybrottsarbeid. Ledelsen sier at bygget på Tullinløkka skal bli «et hus for ville tanker». Det lover godt.