TAR ÆREN:  MDG reagerer på at statsministeren og ordføreren i Oslo tar æren for at benkene i Bjørvika nå har blitt mer menneskevennlige. Foto: NTB scanpix
TAR ÆREN: MDG reagerer på at statsministeren og ordføreren i Oslo tar æren for at benkene i Bjørvika nå har blitt mer menneskevennlige. Foto: NTB scanpixVis mer

Ulekkert valgflesk fra Erna og Fabian

Endringene i den fiendtlige arkitekturen har ikke skjedd som følge av Fabian og Høyres involvering.

Meninger

Erna og Fabian har som de foreløpig siste kastet seg inn i debatten om fiendtlig arkitektur, på aller mest plumpe og ulekre vis. Vi reagerer på at statsministeren og ordføreren i Oslo på denne måten tar æren for at benkene i Bjørvika nå har blitt mer menneskevennlige. Tross uklare signaler fra Guri Melby om hvem som egentlig har ansvaret, er det miljøbyråden som har gått inn i denne konkrete saken og ryddet opp, på oppfordring fra Miljøpartiet De Grønne og alle andre som har engasjert seg i saken. Det har ikke skjedd som følge av Fabian og Høyres involvering, for å si det slik.

Kampesteinene under Sinsenskrysset, som også flere ganger har vært omtalt, er plassert der for å holde fattigfolk borte, selv om plassen ikke brukes til noe annet. Dette er et særlig stygt eksempel på hvordan det ser ut når utsatte grupper skal fordrives. Kampesteinene er Vegvesenet - en statlig etat - sitt ansvar. Hvis Erna virkelig mener alvor med sine fagre ord om inkluderende bymiljøer, burde hun instruert Vegvesenet om å fjerne disse steinene. Hvorfor har hun ikke gjort det?

La oss se litt nærmere på Høyre-byrådets sosiale profil i hovedstaden. I tillegg til benkene i Bjørvika, er samtlige av Ruters leskur utformet slik at det ikke skal gå an å ligge på benkene der. Venstre og Høyre har tidligere stemt mot et forslag om at kommunen må sørge for at ingen må sove ute. De to partiene stemte også for innstrammingen av forbudet mot å sove ute i tettbygde strøk. I Oslo har ingen krav på overnatting. Byrådet sin politikk er å ikke tilby overnatting til alle før det er 10 minusgrader. Hadde Høyre fått viljen sin, ville det også vært tiggerforbud i Oslo, et fullstendig illiberalt og usosialt standpunkt.

De Grønne har tatt initiativ overfor bystyret i Oslo for å få bukt med ekskluderende arkitektur. Det er viktig at kommunens retningslinjer styrer dette, slik at det ikke er opp til utbyggerne - kommunale eller private - å velge. Dette handler til syvende og sist ikke om detaljstyring, slik noen tidligere har beskyldt oss for, men om verdier. Vi håper og tror Venstre vil stemme for dette forslaget. Vil Høyre?