BAK RYGGEN: KrF-leder Knut Arild Hareide (i forgrunnen) og nestleder Kjell Ingolf Ropstad før det utvidede fylkesstyremøtet i Buskerud KrF på Sole hotell ved Norefjell mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BAK RYGGEN: KrF-leder Knut Arild Hareide (i forgrunnen) og nestleder Kjell Ingolf Ropstad før det utvidede fylkesstyremøtet i Buskerud KrF på Sole hotell ved Norefjell mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

KrF-striden

Ulempen med å konspirere med KrF-ere, er at de ikke kan lyve

Nestlederen orienterer Høyre, ikke egen partileder. Krigen i KrF er oppsiktsvekkende stygg.

Kommentar

Det er nå bare halvannen uke igjen til det avgjørende landsmøtet i KrF hvor partiet skal bestemme seg for om de vil gå i regjering med Ap og Senterpartiet, eller om de vil inn i Solbergs regjering. Regjeringsmakta står på spill. Det er enorme politiske konsekvenser som skal avgjøres på små flater - det vil si på KrFs fylkesårsmøter de neste dagene.

Små flater innbyr som kjent til finspill, men det kan også være effektivt med noen skikkelige tjuvtriks.

Det er ikke videodømming i politikken, men da er det nyttig med ærlige spillere. KrFs Kjell Ingolf Ropstad innrømmer nå at han var i dialog med Høyres pressesjef før han gikk ut med sitt abort-utspill torsdag i forrige uke. I utspillet spurte han Støre og Solberg hvem av dem som ville være villige til å endre abortloven for å få KrF inn i regjering.

Både Ropstad og Høyres pressesjef er allerede i gang med å snakke bort denne saken, og framstille det som tilforlatelig kontakt. Det kan de gjøre så mye de vil. Alle med fungerende ansiktsmuskulatur vil likevel heve på øyenbrynene over denne manøveren. Den er helt oppsiktsvekkende. Jeg kan komme med minst tre grunner til hvorfor.

Koordinering: Fire timer etter at Ropstads utspill var på trykk i VG, var Erna Solberg på trykk i samme avis for å kvittere ut spørsmålet. Hun var klar til å forhandle med KrF om endringer i abortloven. Det lukter koordinering.

Innblanding: Knut Arild Hareide var ikke klar over at dette utspillet fra Ropstad skulle komme, men skal først ha blitt informert i etterkant. Forberedelsene til utspillet skjedde altså etter dialog med Høyres pressesjef, men ikke med partilederen. Det er alvorlig for KrF at «fremmede makter» ser ut til å ha vært bedre forberedt enn Knut Arild Hareide, i et så sentralt politisk utspill.

Renkespill: Abortsaken er viktig for KrF. Men hvis formålet med kontakten fra Høyres pressesjef var så edelt som å undersøke om partiet ville komme med et utspill om abortspørsmålet, hvorfor henvende seg til nestlederen? Hvorfor ikke til Hareide? Eller i det minste til den nestlederen med ansvaret for temaet, og som tidligere samme dag hadde uttalt seg om samme spørsmål - Olaug Bollestad? Før debatten om veivalget i KrF ble det selv fra representanter for KrF på Sørlandet sagt at det ikke fantes reelle utfordrere til Hareide som leder, og at Ropstad var for fersk. Men i løpet av de siste ukene har Ropstad seilt opp som en utfordrer. Ved å gå i dialog med nettopp Ropstad, har Høyre bidratt til å bygge opp en konservativ lederkandidat, og gitt ham politisk ammunisjon i en intern kamp mot partilederen. Høyre kan oppfattes som en kingmaker i KrF.

At dette politiske spillet kommer fram i offentligheten - uten at det blir fullstendig opprør i KrF - sier sitt om hvor dyp splittelsen i partiet nå er. Det er tilnærmet åpen krig mellom fløyene. Det holder ikke lenger med rent spill. Aktørene - i dette tilfellet Ropstad - ser kanskje at tiden er inne for å ofre politisk kapital i kampen for å vinne.

At Høyre gjør slike framstøt, betyr også at de er villige til å ta sjanser. Risikoen for reaksjoner på spillet, er veid opp mot fordelene.

Høyre kan ha tenkt at gevinsten langt vil overgå kostnadene. At det vil være gull verdt for dem å løfte en av KrFs viktigste saker - abortspørsmålet - og lime det til budskapet om en statsminister på tilbudssida.

De kan har tenkt at det viktigste uansett ville være å minne de stakkars tvilende KrF-erene på fylkesårsmøter og landsmøter i disse dager, om hvem de mest kan stole på.

Viktigere enn at det faktisk vil være mulig å gjennomføre en endring i abortloven. Både Venstre og Frp har avvist at forhandlinger om abortloven er aktuelt. Det har også vært nesten umulig å få sentrale Høyre-politikere til å støtte forhandling om abortloven, motstanden har vært mer synlig. Høyre er ikke et like kristent parti som det en gang var. Da partiet nylig la fram utkast til nytt prinsipp-program, var referansen til kristendommen ute, og erstattet med arv og kulturgrunnlag.

Abort-utspillet var nok også ment å sette fyr i teltet på venstresida i politikken, men der har det vært bemerkelsesverdig rolig. Utspillet - og samspillet - kan like gjerne slå tilbake på Ropstad og Høyre. Utroskap står normalt lavt i kurs i KrF-kretser. Men hvem vet? Svaret får vi allerede 2. november.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.