Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ulf Lundell truer med å forby all avspilling av «Öppna landskap»

Hvis Sverigedemokratene vinner valget, forsvinner klassikeren fra offentligheten.

PROTEST: Ulf Lundell liker ikke Sverigedemokratene, og tar i bruk sitt sterkeste virkemiddel: Hiten «Öppna landskap».  Foto: Anders Grønneberg
PROTEST: Ulf Lundell liker ikke Sverigedemokratene, og tar i bruk sitt sterkeste virkemiddel: Hiten «Öppna landskap». Foto: Anders Grønneberg Vis mer

(Dagbladet): Svenskenes nasjonalskald Ulf Lundell skriver på sin blogg at han vil trekke «Öppna landskap» fra all offentlig framføring dersom det kontroversielle høyrepartiet Sverigedemokratene vinner nyvalget i Sverige på nyåret.

«Hvis SD får 20% eller mer den 22. mars vil jeg forby all avspilling av «Öppna landskap» i radio, tv, og scener i dette landet. Da finnes det ingen åpne landskap her lenger», skriver 65 åringen.

Han har tidligere truet med å anmelde Sverigedemokratene for rettighetsbrudd da partiet la ut låta på sin nettside, ifølge Aftonbladet.

Låta fra 1982 har en helt spesiell posisjon i Sverige. Den har stått på reportoaret til såvel danseband som symfoniorkester og Vaktparaden, det svenske svaret på HM Kongens Garde, og har vært lansert som forslag til ny svensk nasjonalsang, ifølge SVT Aktuelt.

Sverigedemokratene fikk 12.9 prosent ved årets riksdagsvalg og lyktes i høst å blokkere regjeringas forslag til nytt statsbudsjett. Da gikk statsminister Stefan Løfven fra Sosialdemokratene til det sjeldne grep å lyse ut nyvalg. Svenskene returnerer dermed til valgurnene til våren.

Lundell, som er bosatt i partiets kjerneområde i sør-Sverige, fortalte Dagbladet tidligere i år at han er opprørt over høyredreininga i svensk politikk:

- Forskjellen mellom fattig og rik blir bare større. Det har blåst en høyrevind i 30 år, nyliberalismen selger oss ut. Sverige er blitt skremmende. De som bestemmer er en skam for Sverige.