Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Ruspolitikk

Ulike roller på rusfeltet

Den store bristen i rusomsorgen er i ettervernet, der folk altfor ofte opplever at kommunene ikke følger opp.

SVARER: Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan, svarer Ester Nafstad i Normal. Foto:  NTB Scanpix
SVARER: Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan, svarer Ester Nafstad i Normal. Foto:  NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladet onsdag 16. november fremmer organisasjonen Normal nok en gang at de vil kutte støtten til Actis. På et debattmøte på Lillestrøm denne uken uttrykte styreleder Ester Nafstad stor respekt for den viktige stemmen Actis er for en ansvarlig alkoholpolitikk. I en tid der alkoholpolitikken er i bevegelse med sterk økning i alkoholbruk og politiske signaler om liberalisering i alkoholpolitikken, er det viktig med en slik tydelig stemme. På samme måte er Actis en av de få stemmene som snakker på vegne av mennesker som strever med spillproblemer. Og vi snakker for en forebyggende ruspolitikk.

Gjennom debatten var Nafstad og jeg enige om mange vurderinger om risiko knyttet til cannabisbruk og viktigheten av at det gripes inn og gis god oppfølging dersom ungdom begynner med cannabis. Hovedskillet gjelder syn på lovverket. Men også de som ønsker en annen lovgivning bør være opptatt av at alle argumenter, kunnskap og erfaring bringes til bords, slik at vi ikke eksperimenterer med folk og ruspolitikk, men finner fram til løsninger som faktisk hjelper og virker slik vi ønsker. Norge lykkes bedre enn veldig mange andre land med å begrense ungdomsbruk av cannabis. Det bør vi ta vare på.

Nå skjer det mye positivt innen rusomsorgen, med stor kapasitetsøkning. Den store bristen i rusomsorgen er i ettervernet, der folk altfor ofte opplever at kommunene ikke følger opp. I de politiske prosessene som pågår nå, med statsbudsjett og partiprogram, har nettopp dette vært vår viktigste sak: øremerking av ruspenger, øremerking av satsing på helsesøstre og styrking av rusomsorg i fengslene.

Påstanden fra Nafstad om at Actis er imot for eksempel sprøyteutdeling eller LAR-behandling er direkte feil. Vi støtter den nasjonale overdosestrategien og vi er opptatt av nettopp å styrke LAR, med bedre oppfølging og vurdering av nye medikamenter inn i programmet.

Nafstad likestiller Fagrådet og Actis. Det blir en lite meningsfylt sammenlikning. Actis representerer 30 frivillige organisasjoner som jobber med forebygging, brukere, behandling, pårørende og politikk. Vi er en demokratisk organisasjon der politikken vedtas av medlemmene på våre kongresser. Fagrådet er en sammenslutning som også har statlige kompetansesentre og kommunale behandlingstilbud som medlemmer. De er en viktig møteplass og konferansearrangør, men er ikke på samme måte en paraplyorganisasjon for frivillig sektor.

Fagrådet har sin funksjon, vi har vår, Normal sin. Vi som er opptatt av bedre forebygging og bedre rusomsorg, burde kunne jobbe side om side for dette og kjempe for politikken framfor å bruke kreftene mot hverandre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!