Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ulike roller

AFGHANISTAN: Forholdet mellom sikkerhet, utvikling og demokratibygging i Afghanistan er ikke ukomplisert. Alle tre elementer må med når det internasjonale samfunn skal hjelpe det afghanske folk.

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen avlegger meg i Dagbladet 24. januar en visitt etter et seminar i regi av SV hvor vi begge bidro med innledninger. Jeg ønsker ikke å gå i polemikk med hjelpeorganisasjoner, som gjør en mildt sagt viktig jobb i Afghanistan. Men for å unngå fremtidige misforståelser, vil jeg påpeke følgende:

Jeg forsøkte i mitt foredrag, som jeg alltid prøver, ikke å blande sammen sikkerhet og sivil bistand. Følgelig var jeg nøye med ikke å snakke om «vår» innsats når det for eksempel var snakk om å bygge skoler. Derimot brukte jeg, muntlig og på lysbilder, begrepet «norsk» om innsatsen.

I min tid som sjef for den regionale stabiliseringsenheten (PRT) i Meymaneh brukte jeg ikke fem øre av Forsvarets midler til sivile formål.

Forsvarets fremste talsmenn har – så vidt jeg vet uten unntak – helt siden før den første norske soldaten ble sendt ut understreket behovet for øket sivil innsats i Afghanistan. Forsvaret tror ikke at fred og demokrati kan bygges med militære virkemidler. Forsvarets oppgave er å skape sikkerhet, slik at sivil oppbygging blir mulig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media