Motstanden mot avgifter skyldes nok heller avgiftene, enn hvor mye de rike betaler i skatt, skriver innsenderen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Motstanden mot avgifter skyldes nok heller avgiftene, enn hvor mye de rike betaler i skatt, skriver innsenderen. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Bompenger og ulikhet

Ulikhet, en dårlig forklaring

Det er underlig om Ap tror at tiltak mot ulikhet er den enkleste måten å redusere motstanden mot bompenger på.

Meninger

Hadia Tajik (Ap) mener i Dagbladet 4. januar at regjeringens politikk fører til økte forskjeller, og at dette kan forklare den folkelige motstanden mot bompenger og EØS. Denne retorikken er ikke så presis.

For det første bør fortellingen om forskjeller nyanseres. Det er riktig at forskjellene i formuer har økt over tid, og økte fra 2016 til 2017, blant annet fordi verdiene på aksjer og verdipapirer steg. Men forskjellene i inntekter, som er mindre påvirket av svingningene i aksjemarkedene, har holdt seg mer stabile. De var uendret fra 2016 til 2017, og er ikke mye høyere nå enn på starten av 2000-tallet. Den moderate økningen vi har sett, skyldes i hovedsak innvandring, og det er vanskelig å finne grunnlag for at regjeringens farge har påvirket utviklingen her nevneverdig.

Det eneste tiltaket Tajik trekker frem, er høyere skatt for de rike. Det er underlig om Ap tror det er den enkleste måten å redusere motstanden mot bompenger på.

Motstanden mot avgifter skyldes nok heller avgiftene, enn hvor mye de rike betaler i skatt. Formuesskatten var høyere i 2008, men likevel fikk den rødgrønne regjeringen et enormt «bensinprisopprør» imot seg.

Det er selvsagt legitimt å være for høyere skatter, for de rike eller for alle, men det er neppe en god strategi å håpe at folket glemmer avgiftsøkningene om bare de rike betaler mer skatt.

Og så er ikke «den folkelige motstanden mot EØS» økende. Siste måling viste at EØS-avtalen har rekordoppslutning. Det er riktig at deler av fagbevegelsen og deler av Frp har flagget større motstand, men skylden må nok EØS-tilhengerne selv ta, enten de sitter i regjering eller opposisjon. Et første steg kunne være å forsvare avtalen man er for framfor å fremme motstandernes argumenter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.