LEDER

Ulikhet:

Ulikheten øker og har gjort det lenge

Dagbladet mener: Både høyre- og venstresida i norsk politikk må gjøre langt mer for å minke forskjellene mellom folk.

Debatt Erna Solberg og Jonas Gahr Støre på Blå i Oslo
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Debatt Erna Solberg og Jonas Gahr Støre på Blå i Oslo Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En fersk og mye omtalt rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) konkluderer med at skattesystemet er blitt mindre omfordelende under Solberg-regjeringen. Endringen karakteriseres som moderat.

Da byrået gjorde samme undersøkelse for forrige regjering, fant de det motsatte: Under den rødgrønne-regjeringen (2005-2013) økte skattesystemets omfordelende effekt.

Rapporten er interessant, men ikke dekkende for å beskrive utviklingen i ulikhet eller konsekvensene av verken dagens eller den forrige regjeringens politikk.

Blant annet ser den bare på fordelingen av inntekt, ikke formue. Det er de med størst formue som virkelig har kunnet nyte godt av kutt i formuesskatten og arveavgiften. Og den tar heller ikke høyde for de mange milliardene rike nordmenn skjuler i skatteparadiser. De rike har blitt rikere uten at det nødvendigvis synes i statistikken.

Den sier heller ikke mye om hvorvidt den rødgrønne skattepolitikken var riktig medisin mot ulikhetsveksten i Norge. Ulikheten har økt også under Ap-regjeringer, og blitt mye større de siste 40 åra.

Rapporten treffer likevel en betent nerve i den politiske debatten mellom høyre- og venstresida. De siste seks åra har Erna Solberg og Siv Jensen høstet mye kritikk for store skattekutt til Norges rikeste mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer