Ulikhetene og den relative fattigdom øker i nær sagt alle vestlige land. Det er som en økonomisk tyngdelov. Vi står som hjelpeløse tilskuere og ser på.
Ulikhetene forklares gjerne som uunngåelige konsekvenser av en mer sammenvevd verdensorden, innvandring, den teknologiske utviklingen og endringer i folks ekteskapsmønster. Før giftet legen seg med sykepleieren, nå gifter de seg med andre leger.
Men én økonom, som i en årrekke har jobbet med ulikhet, gir oss håp. Det er ikke Thomas Piketty, den franske økonomen som ble verdensstjerne med utgivelsen av «Kapitalen i det 21. århundret» i 2014.
Nei, det er Sir Anthony Atkinson, mannen Piketty kaller «gudfaren for de historiske studier av inntekt og formue». På årets første dag døde han, 72 år gammel. Med det mistet økonomifaget en av sine fremste representanter og de som kjemper for en mer rettferdig verden mistet en hærfører. Men ideene hans vil fortsette å inspirere de som står igjen.
For Atkinson var det aldri nok å forstå verden. Han måtte også forandre den. Økonomen jobbet innad i det britiske Arbeiderpartiet for å få gjennomslag for en politikk som begrenset ulikhetene, han sto gatelangs og informerte folk om deres rettigheter og formidlet sine innsikter til det brede lag av befolkningen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger