Ulikt, men godt

Inspirert i det utvidete fusionbegrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Union Rhythm Kings Stilsikker tradjazz fra svensk/norsk «supergruppe».

Roberto Fonseca Kubansk pianist på stigende kurs.

CD: Vinteren 2007 var den peruanske trommeslageren/perkusjonisten Alex Acuña gjesteartist ved en latinmusikkfestival i Tromsø, i et ensemble som også talte pianisten Jan Gunnar Hoff og bassisten Per Mathisen. Allerede under den første øvelsen fant de tre hverandre på en måte som gjorde videre triosamarbeid naturlig, og sommeren 2008 spilte de inn «Jungle City» for det østerrikske selskapet Alessa.

ACUÑA (64) har spilt med «alle», fra Elvis Presley og Chick Corea til Santana og U2, men er mest kjent for sine fire år i Weather Report. Hoff (50) og Mathisen (39) er solid etablert på den norske jazzscenen, og har levert fem låter hver til plata, som kompletteres av salmen «Hans navn skal være Jesus» i en heller fri versjon.

Allerede åpningen, Mathisens tittellåt, forteller om en trio med stort hjerte for den fusionstilen som Weather Report, i særdeleshet Joe Zawinul, forbindes med. Men Hoff og Mathisen er ulike som komponister; Hoff mer av en tradisjonell, dels langlinjet melodiker, Mathisen mer intrikat og abrupt i sitt uttrykk. Som instrumentalister, både akustiske og elektriske/elektroniske, deler de imidlertid en fandenivoldsk improvisasjonsglede og vilje til å både koke og duve, med alt fra stor, syngende tone til heftige toneras. Bak dem, alltid godt innvevd i helheten, driver og fargelegger Acuña musikken med den stillferdige autoriteten som bare de beste i faget besitter, på et album som er preget av stor og gjensidig inspirasjon i alle faser av samspill og soli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.