- Ullmann er elitistisk

Linn Ullmann er nedlatende og belærende, mener retorikkekspert Jens E.Kjeldsen.

Linn Ullmann er nedlatende og belærende når hun sabler ned kulturminister Trond Giskes flerkulturelle prosjekt, mener retorikkekspert Jens E. Kjeldsen.

-  Legg merke til at Giske ikke er kunst-, men kulturminister, og at han skal ivareta alle sider av den norske kulturen. Derfor er det elitistisk å kalle ham en forsvarer av klassisk norsk barnehagetenking, sier Jens E. Kjeldsen, amanuensis i retorikk ved Universitetet i Bergen.

Det var i Aftenposten mandag at forfatter og spaltist Linn Ullmann gikk til angrep på kulturminister Trond Giske (Ap) og det hun oppfattet som hans hovedpoeng et tidligere innlegg i avisa: I et flerkulturelt samfunn skal kunst og kultur gjøre oss til bedre, mer tolerante og likere mennesker.

Støtter Giske

«Dette er klassisk norsk barnehage- og fritidsklubbtenking. I tillegg er det kunstfiendtlig. Vi skal alle synge i kor, vi skal holde hverandre i hendene og danse i ring, men vi skal ikke se forskjell på hverandre eller tenke at noe er «spesielt»», skrev Ullmann.

-  Jeg synes Ullmann plasserer seg som en som vet, mens Giske er den uvitende. Det er en nedlatende og belærende holdning, sier Kjeldsen.

Dermed gir han sin støtte til Trond Giske som i går la bredsiden til i et intervju med Aftenposten.

Enhver sjetteklassing vet at kulturelle aktiviteter kan gi gode oppvekstvilkår, uten at det reduserer kulturens egenverdi, sa Giske til avisa.

-  Så får de som sitter på solsiden med rekesmørbrød mene at det er platt barnehagementalitet, men for folk i Norge er det viktig, sa han.

-  Lite spennende

Professor i sosialantropologi Odd Are Berkaak ved Universitetet i Oslo, slutter seg til kritikken av Ullmann:

-  Her har du kunstneren som reiser seg opp og formaner. Kunsten er ikke her for at vi skal kose oss, men er et mørkt og svart puslespill. Men Giske tar ikke for seg det som skjer i den enkeltes møte med kunsten, men hvordan den virker sosialt. Jeg blir litt oppgitt over Ullmanns kommentar fordi den er en lite spennende avsporing. Her er det politikk vi skal diskutere, sier Berkaak.

-  Giske våkner

Flere stortingspolitikere har beskyldt Giske for manglende handlekraft, men Jens E. Kjeldsen ser nå tegn på at han er i ferd med å våkne og bli en minister for kulturen i bred forstand, og ikke bare for kunsten.

-  Det handler om at han sier ting klart og forsvarer et kulturbegrep som ikke er et snevert kunstbegrep, men som handler om folk flest, sier Kjeldsen.

Linn Ullmann ønsket i går kveld ikke å uttale seg til Dagbladet.

-  Kan vi skrive at du ikke vil kommentere saken?

-  Nei. Du kan ikke skrive noe som helst.

Si din mening her!

ELITISTISK?: Linn Ullmann.