Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ullmann filmer med Bergman

Ingmar Bergman gjør comeback som filmregissør, og Liv Ullmann som skuespiller. Neste høst skal de sammen filme fortsettelsen av klassikeren «Scener fra et ekteskap» fra 1973.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet erfarer, er også veteranskuespiller Erland Josephson, som spilte Ullmanns ektemann, med. Dermed er det klart for en av filmhistoriens mest oppsiktsvekkende oppfølgere.

Ikke minst fordi Bergman har sagt han aldri mer skal regissere en film, og Ullmann har tatt flere offentlige farvel med sin karriere som skuespiller.

Bergmans siste kinofilm er «Fanny og Alexander» , hans kanskje største suksess noensinne, fra 1983. Etter det har han regissert teaterforestillinger på Dramaten i Stockholm, laget et par fjernsynsfilmer og skrevet filmmanus.

Et år til opptak

Liv Ullmann hadde sin siste filmrolle, en birolle, i Unni Straumes «Drømspel» fra 1994. Siden har hun bare regissert, blant annet to Bergman-manus, nemlig «Fortrolige samtaler» fra 1996 og fjorårets «Troløs» .

Begge disse ble produsert av Sveriges Television, som også står bak fortsettelsen av «Scener fra et ekteskap». Den er selvsagt basert på et manus av Bergman selv. Den eneste kommentaren Sveriges Television vil gi til Dagbladet er:

- Vi har kontinuerlig kontakt med Bergman om nye prosjekter.

Men etter det Dagbladet erfarer, er det allerede planlagt opptak i september og oktober neste år.

Tomt ekteskap

«Scener fra et ekteskap» handler om Johan og Marianne: Han er dosent, hun advokat, de har to døtre og tilhører den øverste delen av det svenske samfunnet. Pent utenpå, altså, men akk så rotete innvendig.

Ekteparet lever sitt ekteskap som om det var et innøvd ritual; praten går, uavhengig av hva den inneholder, venner kommer på besøk, mat og rødvin kommer på bordet - men den virkelige lykken kommer aldri.

Tvert imot, ekteskapet fylles etter hvert av mer hat enn kjærlighet. Det ender da også med sammenbrudd og en absolutt udannet slåsskamp mellom mann og kvinne som dramatisk høydepunkt.

Verdensstjerne

Filmen anses som et av høydepunktene i Bergmans store produksjon og fikk glitrende kritikk. Den bidro også, sammen med hans egen «Viskninger og rop» og Jan Troells «Utvandrerne» og «Nybyggerne» , til å etablere Liv Ullmann som en verdensstjerne på lerretet.

«Scener fra et ekteskap» vant Golden Globe som beste utenlandske film i 1975 og ble kåret til årets beste film av amerikanske filmkritikere.

Ullmann ble kåret til beste kvinnelige skuespiller både av USAs nasjonale filmkritikerlag og av New York-kritikerne - og hun ble nominert til Gloden Globe for sin rolle i filmen.

Reaksjoner

Da den gikk som TV-serie i Norge i 1973, vekket «Scener fra et ekteskap» et voldsomt engasjement. Den ble diskutert av leg og lærd - og Dagbladet laget egne seerpaneler for å diskutere utviklingen i forholdet mellom Marianne og Johan.

Debatten nådde sitt høydepunkt da slåsskampen kom i nest siste episode, Dagbladet refererte fra sitt panel:

«Dagbladets seerpanel ... er enige om at den dramatiske slåsskampen som Bergman rystet norske fjernsynsseere med i går, var naturlig og en logisk reaksjon hos hovedpersonene.»

«- Endelig ble Marianne sint!»

«- Endelig kaster disse to menneskene maskene...»

FILMER IGJEN: Liv Ullmann skal spille Marianne i Ingmar Bergmans nye film.Foto: ARNE V. HOEM
Hele Norges coronakart