Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ullmann og Wirkola med i Oscar-racet

Men ingen av filmene er norske.

MED I RACET: «To liv» er Tysklands Oscar-kandidat. Natt til fredag får vi vite om filmen går videre til utdelingen 2. mars. Her Liv Ullmann i en scene fra filmen. Foto: Norsk Filmdistribusjon / NTB scanpix
MED I RACET: «To liv» er Tysklands Oscar-kandidat. Natt til fredag får vi vite om filmen går videre til utdelingen 2. mars. Her Liv Ullmann i en scene fra filmen. Foto: Norsk Filmdistribusjon / NTB scanpix Vis mer

Skuespilleren Liv Ullmann og regissøren Tommy Wirkola forsvarer de norske fargene i årets Oscar-race. Men ingen av filmene er norske. Den ene er tysk-norsk og den andre er amerikansk.

Natt til fredag norsk tid annonserer «Thor»-skuespilleren Chris Hemsworth og Det amerikanske filmakademiets direktør Cheryl Boone Isaacs hvem som er nominert.

Da får vi vite om «To liv» med Ullmann i en av hovedrollene og Wirkolas « Hansel & Gretel Witch Hunters» er med videre mot den 86. Oscar-utdelingen som finner sted i Los Angeles søndag 2. mars.

I tillegg er den dansk-britisk-norske dokumentarfilmen «The Act of Killing» en av 15 filmer som fortsatt er med. Fem av disse går videre og regissøren Joshua Oppenheimers prisbelønte produksjon er altså en av disse.

Hår og musikk «To liv» er Tysklands Oscar-kandidat. Den er en av de ni filmer som har gått videre på den såkalte shortlisten i kategorien beste fremmedspråklige film.

Denne uka vil fem av disse filmene gå videre. Danske «Jakten» i regi av Thomas Vinterberg og med Mads Mikkelsen i hovedrollen, er den eneste rene nordiske langfilmen som fortsatt er med.

«Hansel ...» er en av sju filmer som er nominert for beste sminke og hår. Tre av disse går videre. Filmen er også en av 114 produksjoner som er med i konkurransen om beste originalmusikk. Fem av disse går videre.

Den islandske komponisten Atli Örvarsson, som også bidro til å tonelegge Zack Snyders «Man of Steel», står for musikken.

Blandet mottakelse De to filmene fikk blandet mottakelsen. «To liv» gikk kort på kino i Norge etter premieren 19. oktober 2012. «Hansel ...» ble sett av 63 000 i Norge og endte på 56. plass på Filmwebs kinotopp for 2013.

Mens filmen til den tyske regissøren Georg Maas fikk forholdsvis brukbar kritikk, ble Wirkolas Hollywood-debut med navn som Jeremy Renner, Gemma Arterton, Famke Janssen og Peter Stormare på rollelisten til dels avfeid som eventyrfilm og også som en parodi på det samme.

Wirkola kan nok likevel le lengst siden filmen hadde spilt inn 225 millioner dollar, eller 1,55 milliarder kroner, på verdensbasis per 25. april i fjor. Det er også snakk om å lage en oppfølger med en annen form for heksekunst som hovedtema.

Ingen ren norsk film er med denne gangen slik «Kon-Tiki» var det i fjor. Iram Haqs «Jeg er din» var Norges Oscar-kandidat i år, men kom ikke videre til shortlisten.

Både «To liv», «The Act ...» og «Hansel ...» sier litt om hvor norsk film står i dag. Det to første med tanke på samproduksjoner, den tredje når det gjelder norske regissører som velger å etablere seg i Hollywood.

Filmhelter Tirsdag ble det annonsert at årets Oscar-utdeling, som skal ledes av TV-personligheten Ellen DeGeneres, vil ha filmhelter som tema.

Produsentduoen Craig Zadan og Neil Meron kunngjorde at de både vil hylle virkelige filmstjerner, superhelter, populære helter og animasjonshelter, både fra fortid og nåtid, samt regissørene bak dem.

- Publikum verden over går på kino for å bli inspirert av dem de ser på lerretet. Ved å feire disse heltene håper vi å produsere en festlig kveld. Og det inkluderer filmskaperne og skuespillerne som tar sjanser og stimulerer oss med utfordrende temaer og dristige figurer, sa de to og la til at DeGeneres vil stå for humoren og at det også kan bli et par musikalske overraskelser.

I forbindelse med årets utdeling vil filmakademiet vise utstillingen «The Oscars Celebrates Movie Heroes» i sine kontorer i Beverly Hills fra 17. januar til 5. mars.

Utstillingen består av fotografier, plakater og levende bilder fra 70 filmer over 90 år. De inkluderer «Gandhi», «Silkwood», «Superman», «The Dark Knight», «Shrek», «The Incredibles», «Sju samuraier», «Gladiator», «To Kill a Mockingbird» og «Vredens druer».

(NTB)

ER MED: Tommy Wirkolas « Hansel & Gretel Witch Hunters» er med videre mot den 86. Oscar-utdelingen. Den er med i to kategorier, sminke og hår og originalmusikk. Natt til fredag avgjøres det om den følger med det siste stykket. Her Jeremy Renner (til venstre), Wirkola i midten og Ingrid Bolsø Berdal (til høyre) som heks under innspillingen av filmen. Foto: David Appleby / SF Norge / NTB scanpix
ER MED: Tommy Wirkolas « Hansel & Gretel Witch Hunters» er med videre mot den 86. Oscar-utdelingen. Den er med i to kategorier, sminke og hår og originalmusikk. Natt til fredag avgjøres det om den følger med det siste stykket. Her Jeremy Renner (til venstre), Wirkola i midten og Ingrid Bolsø Berdal (til høyre) som heks under innspillingen av filmen. Foto: David Appleby / SF Norge / NTB scanpix Vis mer