Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

DIREKTE NÅ: Liv Ullmann om livet og metoo:

Ullmanns oppgjør med metoo-kampanjen

Skuespilleren forteller samtidig at det ikke var noen prest som ville døpe datteren hennes.

#METOO: Skuespiller Liv Ullmann forteller om sitt liv, sin karriere og #metoo i Arendal kultur- og rådhus under Arendalsuka. Video: Arendalsuka Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): - Jeg gledet meg til denne samtalen inntil jeg kom hit til Arendal. Da begynte jeg å grue meg skikkelig, sier Liv Ullmann og ser bort på Anne Grosvold.

Ullmann møter Arendalsukas publikum torsdag kveld. I samtale med Anne Grosvold forteller hun publikum om sin karriere og sitt liv.

Den verdenskjente skuespilleren fortsetter:

- Det har vært tider der jeg synes man kunne skrevet litt mer om meg i Norge. Det var tilbake i denne jantelovtiden.

- Hvor bitter er du på behandlingen du har fått i Norge?

- Jeg er ikke bitter. Jeg har jo bodd så lenge i Amerika. Det har vært mange parodier på meg, og jeg synes ikke det var noe gøy - for det er ikke sånn jeg er! Men det er så lenge siden nå. Nå kommer jeg ofte hjem til Norge for å være litt berømt, sier hun til latter fra publikum.

Se Ullmanns samtale med Grosvold øverst i saken.

Dåpen

Ullmann sikret seg kjendisstatus gjennom å spille i ti av Ingmar Bergmans filmer mellom 1966 og 2003. Hun er mor til forfatter Linn Ullmann, som hun fikk sammen med den svenske regissøren. De to møttes under innspillingen av «Persona». Hun var da 20, han var 47 og gift. Kort tid senere ble Ullmann gravid.

Hun forteller publikum i Arendal om vanskene ved å være alenemor, som hun etterhvert ble:

- Det var ingen prest som ville døpe Linn, fordi hun var født utenfor ekteskapet. Til slutt fant jeg én sjømannsprest som sa ja. Det var bare mamma og tanten min som var der i dåpen. Ingmar kom ikke, men presten skrev en aldeles flott tale til oss. Han sendte faktisk talen til Ingmar senere. Jeg kommer aldri til å glemme den sjømannspresten, sier Ullmann.

Hun forteller videre at fordømmelsen som fulgte med å være alenemor i Norge på 60-tallet, selv som filmstjerne, var stor.

- Men jeg forstår det. Det var en annen tid. Men fortsatt kan det være tøft å være alenemor i Norge, sier Ullmann.

Langer ut mot #metoo

I fjor fortalte Ullmann til Aftenposten at hun selv aldri har vært utsatt for seksuell trakassering som skuespiller.

- Jeg har aldri opplevd noen form for seksuell trakassering, aldri sett det på teateret eller vært en del av det vi nå hører så mye om, sa hun den gang.

#METOO: Liv Ullmann har hatt et langt liv i skuespillerverdenen. I Arendal snakket hun om sin karriere, og #metoo. Video: Emilie Rydning Vis mer

Med bruk av emneknaggen #stilleføropptak tok 590 norske kvinnelige skuespillere et oppgjør med ukulturen i norsk TV, film og teater i november i fjor. Oppropet var med på å gi metoo-kampanjen skikkelig vind i seilene i Norge.

Ullmann sier metoo-kampanjen er for snever, og for lite opptatt av kvinners rettigheter generelt, og kvinner i fattige land spesielt:

- Jeg kan ikke forstå at man ikke også kan fortelle historier om kvinner som blir voldtatt i sentral-Afrika eller i fattige land. Jeg fatter ikke at metoo-kampanjen, som er så sterk, ikke også snakker om det store overgrepet som skjer mot kvinner i dag, over hele verden. Jeg forstår at det skjer forferdelige saker i kulturlivet også, men ikke på den måten. Hvorfor står ikke folk opp og nevner en mye større gruppe kvinner som utsettes for grusomheter? Her har vi kvinner som ikke har noen som står opp for dem, kvinner som bor i land uten mikrofoner, sier Ullmann.

Flopper

Ullmann mimrer også over de første årene hun hadde i Hollywood.

- På grunn av de fire første filmene jeg gjorde i Hollywood klarte jeg nesten å kjøre to filmstudioer konkurs. En av filmene står på lister blant tidenes dårligste filmer, men jeg synes det var veldig gøy å lage dem. Og: Jeg har jo egentlig hatt en fantastisk suksessrik karriere.

Ullmann har over lang tid vært engasjert i flyktningers rettigheter, spesielt kvinner på flukt. Hun møtte også hennes ektemann ute på oppdrag for UNICEF.

Ullmann bryter ut i gråt når Grosvold ber henne fortelle hva hun har sett på ute oppdrag for organisasjonen.

- Engasjementet mitt for flyktningers rettigheter har vært en reise som varer livet ut, sier Ullmann.

Bor i USA

Ullmann har tidligere fortalt Dagbladet ut hun har takket nei til roller i både «Sex og singelliv» og «Ocean's Eleven».

- Hender det at du blir usikker på deg selv?, spør Anne Grosvold.

- Å, jeg er usikker hele tiden. Hele tiden, svarer filmstjerna Ullmann.

Den norske skuespillerlegenden er for tida bosatt i USA sammen med sin mann, Donald Saunders. De to traff hverandre gjennom UNICEF, som Ullmann var ambassadør for. I 1985 giftet de seg i Roma, et stort bryllup som fikk oppmerksomhet også utenfor landets grenser.

Ullmann har tidligere fortalt Dagbladet at hun vil begraves i Norge selv om hun har bodd i utlandet i årevis.