Kulturtopp:

- Ulogisk og urettferdig

Forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian, langer ut mot publikumsreglene i regjeringens gjenåpningsplan. - Det samles tusenvis på Ikea, sier han.

FIRE PUNKTER: Statsminister Erna Solberg (H) legger fram regjeringens gjenåpningsplan. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For bransjer som kjøpesenter, varehus og andre næringer der langt flere enn 100 mennesker samles, er det ikke satt antallsbegrensninger. Hvorfor skal det være lov å samle mange tusen mennesker på IKEA når Sentrum scene eller Olavshallen ikke kan samle flere enn 100 eller 200 stykker, spør forbundsleder i Creo, Norges største kunstnerorganisasjon, Hans Ole Rian

- Det framstår som både ulogisk og urettferdig. For meg viser det at regjeringen ikke anser kulturnæringen som en like viktig næring som andre næringer, fortsetter kulturtoppen.

Statsminister Erna Solberg (H) la på vegne av regjeringen i dag fram planen for hvordan Norge skal gjenåpnes. Det skjer gjennom fire trinn.

For kulturbransjen var det knyttet stor spenning til hva slags retningslinjer som vil gjelde for store innen- og utendørsarrangementer, som musikkfestivaler og konserter, gjennom vår- og sommerhalvåret.

FORBUNDSLEDER: Hans Ole Rian i Creo. Foto: Creo
FORBUNDSLEDER: Hans Ole Rian i Creo. Foto: Creo Vis mer

Forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian, er sterkt kritisk til mye av det som i dag ble lagt fram på vegne av en Kunst- og kulturbransje i dyp krise. Til tross for enkelte lyspunkt.

- Det er bra at kravet om «fastmonterte benker» nå er forlatt, etter mange innspill fra oss i kulturbransjen. Det er bedre for mange arrangører at personer nå kan sitte på «faste tilviste plasser», skriver Rian i en e-post til Dagbladet.

ALLE JOBBER: Regjeringens nye corona-retningslinjer førte til stenging av IKEA-varehus. Til tross for at det er tomt for kunder i butikken på Furuset i Oslo, beholder assisterende varehussjef Omed Poor alle sine ansatt på jobb. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Må få samle flere

Han mener likevel publikumsbegrensningene for de forskjellige gjenåpningstrinnene er for strenge.

- De profesjonelle arrangørene er verdensmestere i publikumshåndtering og smitteverntiltak. De må få anledning til å samle flere personer en de 100 som det åpnes opp for på trinn 1, og de 200 som det åpnes opp for på trinn 2. Vi må også få klare retningslinjer over hvor mange som kan samles på de andre trinnene, mener Rian.

Ifølge Solberg vil regjeringen først komme med nyheter om konkrete tiltak for kultur- og festivalsommeren i starten av mai. Det er altfor seint for mange av de profesjonelle festivalene, mener Rian.

- Det er ikke mulig å planlegge en større festival med så korte frister. Regjeringen må derfor enten komme med retningslinjer tidligere eller komme med kompenserende tiltak som treffer denne delen av bransjen.

Relevante lettelser

Solberg informerte om at når Norge kommer seg til trinn tre, blir det relevante lettelser for festivalbransjen. Blant annet:

  • For offentlige arrangementer vil det bli gjort egne vurderinger som knyttes opp mot eventuell bruk av hurtigtester og koronasertifikat.
  • Det blir normale skjenketider, men det vil fortsatt være krav om registrering og god avstand mellom gjester.

- Mye har vært urettferdig

Solberg forteller i dag at regjeringen jobber med å lage et digitalt coronasertifikat for nordmenn som er testet, vaksinert eller er immune.

Digitale vaksinepass ser altså ut til å bli en løsning. Slike benyttes nå blant annet i Danmark, hvor Roskilde-festivalen tidligere har meldt at de jobber for å gjennomføre årets festival med krav om testing og vaksinepass.

Dette er Rian positiv til.

- Vi ser at det å åpne for at de som har sertifikat skal få gå på konsert mens andre må holde seg hjemme kan virke urettferdig og at det kan ha noen juridiske problemstillinger knyttet til seg. Men veldig mye under denne pandemien har vært urettferdig. Spesielt det at noen yrkesgrupper har hatt tilnærmet yrkesforbud mens andre har kunnet fortsette omtrent som før, uten de til dels store fallene i inntekter mange kulturarbeidere har blitt rammet av.

Han mener kulturbransjen har vært hardest rammet av konsekvensene av regjeringens nedstengninger.

- Skal hjulene i denne bransjen komme i gang igjen er vi helt avhengig av at publikum igjen kan få lov til å gå på festivaler, konserter og forestillinger. Det må skje på en sikker og kontrollert måte, og da mener jeg at å åpne opp for flere publikummere, kombinert med koronasertifikater og eller hurtigtester er en fornuftig vei å gå.

Les mer om regjeringens gjenåpningsplan her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer