Ulovlig å legge ut sangtekster på nett

- Helt OK at det ikke er lov, mener Mira Craig.

(Dagbladet.no): Hele musikkbransjen kjemper nå en knallhard kamp mot pirater som legger ut og laster ned musikk via fildelingsnettverk.

Nå vil deler av bransjen utvide kampen til også å gjelde personer som legger ut sangtekster, noter og tablaturer på nettet.

Lauren Keiser i amerikanske The Music Publishers\' Association (MPA) ønsker først og fremst å legge ned nettsidene som tilbyr denne typen tjenester, samt ilegge bøter.

- Men hvis myndighetene også kan straffe dem med fengsel, vil det være mye mer effektivt, sier han til BBC.

Strengt i Norge

MPA varsler større aksjoner mot denne typen nettsteder i første halvdel av 2006.

Den norske rettighetshaver-organisasjonen Kopinor er glade for at amerikanerne nå kommer på banen. Selv har Kopinor sørget for å få stengt flere norske websider som har tilbudt sangtekster og noter.

I 2001 og 2002 påla organisasjonen over 100 nettsteder å fjerne rettighetsbeskyttet innhold, eller risikere politianmeldelse.

- Men det finnes også store utenlandske nettsteder der norske sangtekster ligger ute. Derfor er vi fornøyde med at amerikanerne nå ser ut til å reagere. Det er først og fremst i Danmark og Norge at rettighetshaverne har reagert til nå, sier dokumentalist Trond Landaas i Kopinor til Dagbladet.no.

VIL HA KONTROLLEN: Snart platedebuterende Mira Craig vil selv ha kontrollen over hvilke av hennes tekster som publiseres på nett. ARKIVFOTO: EIRIK HELLAND URKE
VIL HA KONTROLLEN: Snart platedebuterende Mira Craig vil selv ha kontrollen over hvilke av hennes tekster som publiseres på nett. ARKIVFOTO: EIRIK HELLAND URKE Vis mer

Landaas forteller om mange negative reaksjoner da Kopinor gjennomførte sine «nulltoleranse-aksjoner».

- Vi fikk mye kjeft, for det var mange som ikke visste at dette var ulovlig. Forhåpentlig var det mange som lærte noe den gangen, sier Landaas.

- Hvor går grensen her? Kan man legge ut teksten til julesanger, for eksempel laget av Alf Prøysen?

- Du må vite at de ikke er rettighetsbeskyttet før du gjør det. Hvis det er mer enn 70 år siden opphavsmannen døde, vil de ikke være rettighetsbeskyttet. Å legge ut tekstene til Prøysen vil altså være et klart lovbrudd, forteller han.

- Ikke fritt fram

Mira Craig, som platedebuterer i midten av januar, er en av artistene som trykker sangtekstene sine i platecoveret.

Hun visste ikke at det var ulovlig å legge ut tekstene på nettet uten artistens eller et publishing-selskaps tillatelse, men synes det er OK at artistene får et ordentlig vern.

- Man bør spørre meg først, og de som kjøper plata får jo også tekstene med på kjøpet. Men så lenge teksten er riktig gjengitt vil jeg vel ikke bry meg så veldig, sier hun til Dagbladet.no.

Craig ville heller ikke være overbegeistret om noen la ut gitartablaturer eller notene til sangene hennes.

- Jeg kunne godt tenke meg å legge ut noter på nett. Men da er det min jobb å gjøre det. Det bør ikke være fritt fram for hvem som helst, sier hun.

- Som å stjele

PearLyrics - en software som hjelper brukerne med å finne tekster til låter - ble et av de første ofrene for amerikanernes nye offensiv.

Tjenesten ble lagt ned etter press fra publishing-selskapet Warner Chappell. PearLyrics samarbeidet blant annet med iTunes, og utvikler Walter Ritter forstår ikke hvorfor de måtte legge ned.

- Alt jeg gjør er å søke gjennom nettsteder som er tilgjengelig for alle. Det ville vært annerledes hvis det fantes en ordentlig tjeneste som også tilbød sangtekster og som var integrert med iTunes. Men de tilbyr ikke noe som dette i det hele tatt, sier Ritter til BBC.

David Israelite, direktør for the National Music Publishers\' Association, sammenlikner derimot det å legge ut tekster uten tillatelse med tyveri.

- Uautorisert bruk av tekster og tablaturer stjeler levebrødet fra låtskriveren, og er ikke noe annerledes enn å stjele, sier han.

SOM Å STJELE: David Israelite i National Music Publishers\' Association sammenlikner det å legge ut tekster uten tillatelse med tyveri.
MANGE NETTSIDER: Også flere norske nettsteder lenker til eller gir deg mulighet til å søke gjennom databaser med sangtekster.