Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Ulovlig å selge kopierte plater

Selger du cd\'er du har kopiert til harddisken? Da kan du bryte loven, mener IFPI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bruktbutikkene oversvømmes av cd-plater. Flere og flere velger å kopiere platesamlingen inn på harddisken, og kvitte seg med de plasskrevende plastikkplatene, skriver VG.

Men det er ikke sikkert at det er lovlig å selge plater du allerede har kopiert. Det kommer nemlig an på hvilken intensjon du har med å selge samlingen.

- Hvis man har som forretningsidé å kjøpe plater for så å selge dem når man har tatt «privatkopier», er det soleklart i strid med loven. Det samme vil gjelde dersom man tar kopi av CD-samlingen for å kunne selge samlingen, sier Marte Thorsby i plateselskapenes forening IFPI til VG.

Dersom du selger platene for å få bedre plass, vil det ikke være ulovlig. Men dersom du først og fremst gjør det for pengenes skyld, vil det kunne være i strid med åndsverksloven. 

- Å ta kopier for å kunne selge originalen vil anses for å være i ervervsøyemed, ikke «privatkopier», og dermed i strid med loven, sier Thorsby til avisa.

Seniorrådgiver Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet advarer tidligere cd-samlere, med tanke på hvor offensive IFPI har vært å forfølge sider ved forbrukernes digitale aktivitet som de mener er ulovlige.

Han mener likevel at sider ved IFPIs argumentasjon er positiv:

- Hvis IFPI sier det at det er OK å selge samlingen for å lage plass, må det jo være greit, for da er det tydelig at de har begynt å ta konsekvensen av at teknologien endrer seg, sier han til VG.

KAN VÆRE ULOVLIG: Marte Thorsby i IFPI mener det kan være et lovbrudd om man kopierer en cd til en harddisk, og deretter selger platen for å tjene penger. FOTO: TRULS BREKKE
KAN VÆRE ULOVLIG: Marte Thorsby i IFPI mener det kan være et lovbrudd om man kopierer en cd til en harddisk, og deretter selger platen for å tjene penger. FOTO: TRULS BREKKE Vis mer
image: - Ulovlig å selge kopierte plater