- Ulovlig å selge kopierte plater

Selger du cd\'er du har kopiert til harddisken? Da kan du bryte loven, mener IFPI.

(Dagbladet.no): Bruktbutikkene oversvømmes av cd-plater. Flere og flere velger å kopiere platesamlingen inn på harddisken, og kvitte seg med de plasskrevende plastikkplatene, skriver VG.

Men det er ikke sikkert at det er lovlig å selge plater du allerede har kopiert. Det kommer nemlig an på hvilken intensjon du har med å selge samlingen.

- Hvis man har som forretningsidé å kjøpe plater for så å selge dem når man har tatt «privatkopier», er det soleklart i strid med loven. Det samme vil gjelde dersom man tar kopi av CD-samlingen for å kunne selge samlingen, sier Marte Thorsby i plateselskapenes forening IFPI til VG.

Dersom du selger platene for å få bedre plass, vil det ikke være ulovlig. Men dersom du først og fremst gjør det for pengenes skyld, vil det kunne være i strid med åndsverksloven. 

- Å ta kopier for å kunne selge originalen vil anses for å være i ervervsøyemed, ikke «privatkopier», og dermed i strid med loven, sier Thorsby til avisa.

Seniorrådgiver Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet advarer tidligere cd-samlere, med tanke på hvor offensive IFPI har vært å forfølge sider ved forbrukernes digitale aktivitet som de mener er ulovlige.

Han mener likevel at sider ved IFPIs argumentasjon er positiv:

- Hvis IFPI sier det at det er OK å selge samlingen for å lage plass, må det jo være greit, for da er det tydelig at de har begynt å ta konsekvensen av at teknologien endrer seg, sier han til VG.

KAN VÆRE ULOVLIG: Marte Thorsby i IFPI mener det kan være et lovbrudd om man kopierer en cd til en harddisk, og deretter selger platen for å tjene penger. FOTO: TRULS BREKKE
KAN VÆRE ULOVLIG: Marte Thorsby i IFPI mener det kan være et lovbrudd om man kopierer en cd til en harddisk, og deretter selger platen for å tjene penger. FOTO: TRULS BREKKE Vis mer
- Ulovlig å selge kopierte plater