OPPRØRT: Liv Gulbrandsen er daglig leder i Norsk Filmforbund. Hun mener NRK må ta sin del av ansvaret for at en serie Nordisk Film produserer for kanalen skal ha brudt arbeidsmiljøloven. Her er hun fotografert foran Sørbråten velhus der NRK-serien ble spilt inn.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPRØRT: Liv Gulbrandsen er daglig leder i Norsk Filmforbund. Hun mener NRK må ta sin del av ansvaret for at en serie Nordisk Film produserer for kanalen skal ha brudt arbeidsmiljøloven. Her er hun fotografert foran Sørbråten velhus der NRK-serien ble spilt inn. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Ulovlig barnearbeid i NRK-serie

NRK får kraftig kritikk etter at barn jobbet for lange og harde dager under innspillingen av en ny tv-serie.

|||(Dagbladet):- NRK er Norges største leverandør av kultur til barn. NRK kan ikke si fra seg ansvaret for dette lovbruddet, sier daglig leder i Norsk Filmforbund Liv Gulbrandsen.

Hun er opprørt over at Nordisk Film, som har jobbet på oppdrag fra NRK, skal ha brutt arbeidsmiljøloven under produksjonen av tv-serien med arbeidstittel «Esefo kidza».

Arbeidstilsynet skriver i et brev til Nordisk Film at de forstår det slik at barneskuespillerne arbeidet fra ni til fem.

- Åtte timer er i strid med tillatelsen. Dette innebærer brudd på loven, og kan være straffbart, sier Arbeidstilsynets rådgiver Anita Hegg til Dagbladet

Produksjonsselskapet, som ansatte ti barneskuespillere, fikk tillatelse av Arbeidstilsynet til å ha barna til «disposisjon» syv timer om dagen.

- For lite pauser Barneskuespillernes foreldre reagerte også på arbeidsforholdene. Produksjonspresset var svært høyt, og barna måtte spille inn fem minutter ferdig film hver dag. Til sammenlikning er normen for film og tv-produksjon to og et halvt minutt ferdig film hver dag, opplyser Filmforbundet.

- Det var for lange dager og for lite pauser. Det var ikke lagt opp for så små barn, forteller en mor Dagbladet har vært i kontakt med.

Filmforbundet er også kritisk til produksjonskravene.

- Fem minutter er mye, og selv voksne, profesjonelle skuespillere blir slitne av en slik arbeidsmengde, sier Guldbrandsen i Filmforbundet.

- Ikke riktig Dagsplaner Dagbladet har fått tilgang til viser at barneskuespillerne måtte møte opp til avreise fra Nydalen klokken åtte om morgenen, og var ikke tilbake før klokken 17. Ifølge tidligere uttalelser fra Arbeidstilsynet skal transport regnes som arbeidstid, noe som i dette tilfellet vil bety at arbeidsdag varte i ni timer. Arbeidstilsynet har ikke avklart om den tolkningen gjelder for «Esefo kidza»-produksjonen.

Ifølge moren måtte sønnen reise hjemmefra kvart over syv, og var ikke hjemme igjen før kvart på seks om kvelden. Han kom hjem utslitt og frustrert, og hadde verken var tid eller krefter til å gjøre skolearbeid etter innspillingen, slik de hadde planlagt.

- Jeg syns ikke det er riktig at barn skal behandles som voksne, sier moren.

- Må tøye reglene NRK har forstått det slik at Nordisk Film ikke har brutt loven, men de tar anklagene svært alvorlig.

- Hvis Arbeidstilsynet hevder at vi har brutt loven, får vi se nærmere på det. Vi vil at barn skal ha en positiv opplevelse når de er med i våre produksjoner, sier presseansvarlig i NRK, Cathrine Fongen.

Den bekymrete moren forsøkte å si fra til Nordisk Film. Ifølge henne fikk hun til svar at "dette er en unik sjanse for sønnen din", og "sånn er det i denne bransjen, vi er avhengig av å tøye reglene".

Til slutt valgte hun å gå til Arbeidstilsynet.

- Da fant de en løsning for min sønn. Han fikk tilbud om å bli henta i taxi, og alle barna fikk starte en halvtime seinere. Men arbeidsdagen var fortsatt lengre enn det loven tillater, mener hun.

- Uproblematisk Anne Maj Thompson og Anne-Kristine Kvitle hadde også hver sin sønn på settet, men opplevde ikke arbeidsforholdene som problematiske.

- Lover og regler skal selvfølgelig følges. Men vi fikk beskjed om arbeidstidene på forhånd, og vi opplevde det som veldig positivt å være med på serien, forklarer Kvitle

Barneombudet ser derimot alvorlig på denne typen overtramp.

- Vi kan ikke kommentere denne konkrete saken, men hvis Nordisk Film har brutt dispensasjonen, så forventer vi at arbeidstilsynet følger det opp, sier fungerende barneombud Knut Haanes.

Kuttet dagene Produsent Jeanette Sundby skriver følgende i en e-post til Dagbladet.

«Vi har hele tiden vært i en god dialog med Arbeidstilsynet, og det er korrekt at vi har foretatt en justering av arbeidstiden underveis på bakgrunn av samtaler med dem.
Vi har selvsagt som mål i enhver produksjon å følge de lover og retningslinjer som til enhver tid gjelder. Vi ønsker og håper at alle barn som er med i våre produksjoner opplever det som en positiv erfaring».